2
Fotocredits: 'Waterspiegel in de polder', Ben Paul via Pixabay

Flash PerspectiefHoeveel water zit er in alle rivieren van de wereld?

Voor het eerst hebben onderzoekers berekend hoeveel water alle rivieren op aarde bevatten en hoe snel dat naar de oceanen stroomt. Dat is belangrijk om te weten, zegt onderzoeker Cédric David in Scientias, omdat we om water goed te kunnen beheren, eerst moeten weten hoeveel water er in totaal beschikbaar is. "De situatie leek voorheen dan ook een beetje op het uitgeven van geld, zonder dat we wisten hoeveel er op de rekening stond."

De schattingen tot nu toe lieten vooral een grote spreiding en onzekerheid zien. Voor een deel zijn die schattingen gebaseerd op daadwerkelijke waarnemingen met stroommeters, die de stroomsnelheid en het waterpeil meten. Maar er zijn ook vele rivieren op aarde waar helemaal niets gemeten wordt. Een andere onzekere factor is het landreliëf dat van invloed is op de hoeveelheid water die in rivieren terecht komt.

Voor het nieuwe onderzoek maakten de onderzoekers een hybride model: ze gebruikten de bestaande mondiale rivierdebietwaarnemingen en koppelden die aan een NASA-dataset (de Shuttle Radar Topography Mission) op basis van waarnemingen van het reliëf van het aardoppervlak vanuit de ruimte.

Aan de hand van deze data berekenden de onderzoekers dat alle rivieren samen op enig moment ongeveer 2.246 kubieke kilometer aan water in hun stroombed hebben. Dit is ongeveer 2,5% van al het water op aarde. Jaarlijks voeren alle rivieren samen in totaal 37.411 kubieke kilometer af naar de oceanen. De combinatie van volume en stroomsnelheid blijkt de belangrijkste factor en kan de rivierwateropslag en de variabiliteit daarvan in korte tijd verdubbelen of juist halveren.

Scientias - Hoeveel water stroomt er in totaal door alle rivieren op aarde? Wetenschappers hebben het nu - met een beetje hulp ? uitgerekend, 13 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Mark Soetman
Mark Soetman Levensmiddelenproductie
  • #2
  • 14 mei '24
  • 0:51

Die rivieren die in zee stromen? Daarin zit een significant percentage van de voedingsstoffen voor plantaardig leven in opgelost.
Ik heb het ooit ruw geschat voor Maas en Rijn. Het zijn immense getallen, zowel in debiet (en de grote variatie daarbinnen) als in de hoeveelheid P als meest beperkend element.

Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
  • #1
  • 13 mei '24
  • 19:33

Ik heb ook even in de bron gescand, maar kom het daar ook niet zo snel tegen.
2,5% van totaal water op planeet aarde? Dan gaat het denk ik sowieso om zoetwater en wellicht om oppervlakte water.

2,5% van oppervlakte water komt aardig overeen met plaatje wat ik ooit vond over water op aarde.
ik vond ooit plaatjes tussen de 0,5% en 2% in rivieren van beschikbaar zoetwater.

via bing: https://hmn.wiki/nl/Water_distribution_on_Earth
via google: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Aarde_(planeet) bron vermelding: Christofferson & Birkeland 2018 inzage in het boek heb ik niet.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.