0
Fotocredits: 'Sneeuwlandschap Alpen', AdJ voor FL Media

Flash PerspectiefSneeuw houdt 22% minder water vast

Vandaag is Wereld Waterdag. Hoog tijd om een verborgen waterbron eens in het zonnetje te zetten: sneeuw. Zodra de lentezon haar werk doet, levert deze in de winter opgebouwde natuurlijke voorraad drinkwater, irrigatie en meer. Maar hoeveel water zit er nou precies in sneeuw? Onderzoekers van de Oregon State University hebben het antwoord gevonden met een nieuwe meetmethode.

De onderzoekers namen bijna 40 jaar aan sneeuwgegevens in 48 Amerikaanse staten onder de loep. Ze berekenden voor iedere laag sneeuw het 'Sneeuw Water Equivalent' (SWE). Dit toont hoeveel water je overhoudt als de sneeuw smelt. Maar ze gingen verder. In plaats van te focussen op een piekmoment, telden ze al deze SWE-waarden bij elkaar op, over tijd. Daarnaast keken ze naar verschillende types sneeuw, zoals eeuwige sneeuw en tijdelijke sneeuw. Zo kregen ze een compleet beeld van de totale hoeveelheid water die de sneeuw elk jaar opslaat.

In de afgelopen 40 jaar is de hoeveelheid water die jaarlijks in de sneeuw in de VS wordt vastgehouden met 22% afgenomen. Door de opwarming van de aarde verandert de kwaliteit en hoeveelheid van de sneeuw. De nieuwe meetmethode kan waterbeheerders helpen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen over hoe en wanneer water uit sneeuwdekken te gebruiken, vooral in tijden van droogte, of juist goed voor te kunnen bereiden op overstromingen.

Phys.org - Researchers take deep dive into how much water is stored in snow, 22 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.