2
Fotocredits: 'Standing studie desk', Juhan Sonin

Flash GezondheidHoeveel uur per dag mag je zitten?

Als je 6 uur per dag zit, 5 uur en 10 minuten staat, 8 uur en 20 minuten slaapt, 2 uur en 10 minuten licht intensieve fysieke activiteiten doet en 2 uur en 10 minuten matig tot zeer intensieve fysieke activiteiten doet, dan heb je de kleinste kans op diabetes en hartziekten.

Onder licht intensieve fysieke activiteiten vallen eten koken, stofzuigen, maar ook het even lopen naar het koffiezetapparaat op kantoor. Onder matig tot zeer intensieve fysieke activiteiten vallen bijvoorbeeld een work-out in de sportschool of een stevige wandeling.

Tot deze dagindeling kwamen Maastrichtse onderzoekers, op basis van data over de bewegingsactiviteit van 2.000 Nederlanders tussen de 40 en 75 jaar oud. Die verzamelden ze 7 dagen lang met behulp van sensoren. Voorafgaand aan de metingen stelden de onderzoekers ook de bloedsuikerspiegel, insulinegevoeligheid, cholesterol en tailleomvang van de proefpersonen vast.

De Maastrichtenaren stopten de data in een model waarmee ze de meest ideale dagindeling berekenden om de kans op diabetes en hartziekten zo klein mogelijk te houden.

De dagindeling is een richtlijn en verschilt tussen individuen. Eigenlijk draait het allemaal om balans, benadrukt onderzoeker Christian Brakenridge in Scientias: “Slapen kan schadelijk zijn voor de gezondheid als het ten koste gaat van de tijd die je in beweging bent, maar juist voordelig als het ten koste gaat van de tijd die je zit.”

Scientias - Wetenschappers onthullen hoeveel tijd je elke dag - idealiter - zou moeten besteden aan slapen, zitten, staan en bewegen, 13 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Sytske Barkhuis
  • #2
  • 15 mei '24
  • 9:58

Gelukkig is het een richtlijn die verschilt tussen individuen en draait het allemaal om balans...

Astrid Spijkers
  • #1
  • 14 mei '24
  • 13:57

Jaja, nou ik ga mijn zit/sta/looptijd toch echt niet bijhouden hoor en zo'n dumbwatch hoef ik ook niet.......

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.