1
Fotocredits: Bacchus (Romeinse God van de Wijn), AI generated DALL-e

Flash Dagelijkse KostHoe dronk de Romein zijn wijn?

Romeinen dronken graag wijn, maar die smaakte anders en ze dronken anders. Dat legt een voedselwetenschapper uit in de Vlaamse krant De Standaard.

De Romeinen beschouwden wijn niet alleen als drank, maar als een echt levensmiddel dat veel calorieën bood. Ze dronken de hele dag door wijn, maar verdund met water. Ook zure wijn en azijn werden als wijn beschouwd en gedronken. De welgestelden dronken fijnere wijnen. De gewone man, slaaf en soldaat dronken wijn van tweede persing.

De smaak van de Romeinse wijn was anders dan nu. Een recente studie heeft aangetoond dat de wijn waarschijnlijk 'licht kruidig' was en aroma's van "geroosterd brood, appels, geroosterde walnoten en kerrie" had. De onderzoekers achterhaalden die smaken door de productie van wijn in dolia, poreuze, eivormige kleipotten die de Romeinen deels ondergronds begroeven en verzegelden te vergelijken met hedendaagse wijnvaten.

Tegen de heersende opvatting in, blijkt uit het onderzoek ook dat de meeste Romeinse wijnen niet 'wit' waren. De Romeinen gebruikten druiven van elke kleur en vergisten de wijn met de schillen erbij. Dat resulteerde in een breed kleurenspectrum, van wit tot bloedrood en zelfs zwart.

Phys.org - Spicy wine: New study reveals ancient Romans may have had peculiar tastes, 7 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Barbara Habekotté
  • #1
  • 9 feb '24
  • 13:22

Goede info !

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.