6
Fotocredits: 'Ouderen in Brighton', Garry Knight

Flash Gezondheid62.000 Europeanen eerder dood door warme zomer 2022

De hete zomer van 2022 heeft in totaal 61.672 overwegend oudere Europeanen het leven gekost. Dat berekenden onderzoekers van het Catalaanse onderzoeksinstituut ISGlobal, in vakblad Nature Medicine. Het werd in Europa 2,3 °C warmer dan normaal. Driekwart van de overledenen was ouder dan 80, 4.800 hittedoden waren jonger dan 65 jaar, en 60% was vrouw.

Italië kende de meeste hittedoden, zo'n 18.000, gevolgd door Spanje (11.300 hittedoden), Duitsland (8.200) en Frankrijk (4.800 hitteslachtoffers). In Nederland vielen opvallend weinig hittedoden: de onderzoekers komen uit op 469 slachtoffers van de hitte. Dat zouden er overigens, vanwege de toevalsmarges rondom dat getal, ook nul kunnen zijn, aldus Maarten Keulemans in de Volkskrant. Kijk je naar het aantal doden per miljoen inwoners, dan staat nog altijd Italië bovenaan met 295 hittedoden per miljoen inwoners, met Griekenland (280), Spanje (237), Portugal (211) en Bulgarije (176) in de top-5. Nederland staat met 27 hittedoden per miljoen inwoners op plek 28 en 'scoort' beter dan buurlanden Duitsland, Denemarken, België en het Verenigd Koninkrijk.

Aangezien Europa het continent is dat het snelst opwarmt - waarschijnlijk door uitdroging van de bodem - moeten Europese landen aan de bak om bestaande hitteplannen te verbeteren, bepleit onderzoeksleider Hicham Achebak in ScienceDaily. Blijven aanpassingen uit, dan krijgt Europa tegen 2030 te maken met gemiddeld meer dan 68.000 vroegtijdige sterfgevallen per zomer en tegen 2040 met meer dan 94.000 hittedoden per jaar.

ScienceDaily - Record-breaking heat in the summer of 2022 caused more than 61,000 deaths in Europe, 11 jul 2023
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Marjan van Lunteren
 • #6
 • 15 jul '23
 • 11:52

Corona, hitte, allemaal funest voor de ouderen onder ons. Nog even en de vergrijzing lost zich vanzelf op.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
 • #5
 • 13 jul '23
 • 14:00

Veel onderliggende aandoeningen zijn eigen schuld dikke bult. Alcohol, sigaretten, onvoldoende bewegen, geraffineerd voedsel, linolzuur overdaad, groenten en fruit onderdaad, te weinig nachtrust. Samengevat heet dit leefstijl. Zo’n leefstijl en ook nog eens levenslang, zorgt ervoor dat je er slechter voorstaat als je ouder bent dan ouderen die volgens de gebruiksvoorschriften hun ding deden.

Hoe ouder men wordt des te nabijer komt de man met de zeis; De Dood genaamd. Ongezond kan niet veel meer hebben en wordt als eerst gemaaid. Een simpele infectie, bacterie of virusje kan al fataal zijn. Gezond krijgt nog wat respijt maar volgt onherroepelijk (wat) later. En dat is maar goed ook. Toen we in de wieg lagen te kraaien wisten we het al.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
 • #4
 • 13 jul '23
 • 13:10

Hier nog een artikel uit NRC; ouderen worden daarbij genoemd als een groep met extra risico's: hoge sterfte in Europa door de hitte tijdens de zomer van vorig jaar .
"Met name voor ouderen kan extreme hitte sneller fataal zijn. Hun lichaam kan zich minder goed aanpassen aan de temperatuur, en zij hebben een minder sterke dorstprikkel. Daarbij hebben ouderen vaker al hart- of vaataandoeningen en gebruiken ze vaker vochtafdrijvende medicijnen zoals plaspillen."
Goed op de ouwe lui letten tijdens hitte, hitte hoeft niet eens extreem te zijn, hoge luchtvochtigheid kan ook een killer zijn bijvoorbeeld. Een plotseling snel toegenomen hartslag is een waarschuwing., ook bij jongere mensen.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
 • #3
 • 12 jul '23
 • 20:27

Een doodeerlijke scheidsrechter Frank Eric. Natuurkrachten laten zich nooit temmen en hebben altijd het laatste woord.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
 • #2
 • 12 jul '23
 • 7:07

#1 Theo, " Geen goede tot slechte gezondheid is de ‘eerder dood’ oorzaak."
Wat probeer je te zeggen?
Ik zie het bij ons van nabij...als voorbeeld.
Veel ouderen hebben wel iets. Als het flink warm wordt, is het oppassen voor hen. Echter, als het dat niet was, hadden ze nog jaren verder gekund. Het hete weer wordt dan de 'scheidsrechter'?
In bejaardentehuizen is vaak onvoldoende airco en koeling, en ouderen hebben ook nog eens de neiging niet meer zo op te letten op hun welbevinden: ze cijferen zich weg. De hittegolven, die zich ook dit jaar weer overtuigend aandienen (ze voorspellen nu in Italie recordhitte, zo ook op Sicilie) zijn sluipmoordenaars.
Het is nu eenmaal zo?
Trouwens, door blootstelling aan hitte kan je gezondheid ook achteruit gaan.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.