0
Fotocredits: Astronaut melkrobot, Lely Group

FlashHigh of low tech melken

Melkmachinemaker Lely haalt een geintje uit met een advertentie in het Financieel Dagblad. Het bedrijf nodigt zich bij de kersverse minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof uit voor een gesprek. Het wil het met haar hebben over technische maatregelen waardoor geen dieren hoeven te verdwijnen uit de Nederlandse veestapel en toch de stikstofemissies worden verlaagd. Waarom geen mailtje of telefoontje?

'Fijn dat u er bent. Want de stikstofuitdaging vraagt om een oplossing', schrijft Lely. De oplossing zou zitten in de Lely Sphere, een 'circulair stalsysteem dat de stikstofuitstoot met 70 procent reduceert', zegt de melkrobotmaker uit het Zuid-Hollandse Maassluis.

Die oplossing is high tech. De mensen die een streng stikstofbeleid willen, gaan voor low tech - minder dieren en meer zoals het vroeger ging - omdat high tech bedoeld is om wat niet gaat zoals het moet, toch maar te laten werken zoals het nu ook al gaat: in overvloed. Van der Wal moet gaan kiezen: gaat ze high of gaat ze low tech. En dat weet nu heel Nederland.

open brief lely

Het Financieele Dagblad - Het Financieele Dagblad, 18 jan 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.