Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
1
Fotocredits: 'Herbes de Provence', Paul Asman and Jill Lenoble

FlashProvençaalse kruiden van overal

Wat kopen toeristen en masse op markten in de Zuid-Franse Provence? Juist, herbes de Provence. Alleen komen die provençaalse kruiden in verreweg de meeste gevallen helemaal niet uit de Provence. Poolse tijm, Marokkaanse marjolein en rozemarijn uit een Balkanland vullen de fleurige zakjes. De naam is namelijk niet beschermd en dus kunnen importeurs en handelaren hun gang gaan. Aan échte provençaalse kruiden beginnen ze niet. Die zijn te schaars en te duur. Voor hun buitenlandse kruidenmengsel vragen ze dan weer wel de provençaalse hoofdprijs. Overigens zijn niet alle herbes de Provence nep. Zo'n 5% van de jaarlijks verkochte 320.000 kilo provençaalse kruiden draagt het Label Rouge-keurmerk. Die komen gegarandeerd wel uit de Provence.

FranceTVinfo - VIDEO. Les herbes de Provence vendues en France sont majoritairement cultivées à l'étranger, 30 jul 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 30 jul '21
  • 21:27

De verschillen zijn groot. Kruiden afkomstig van de droge zonnige hellingen in het zuiden bevatten veel etherische olie en weinig water. Die uit noordelijke streken (met veel groter blad) veel water en weinig etherische olie.

Een zakje Herbes de Provence moet het volgende mengsel bevatten:
26% oregano,
26% (berg)bonenkruid,
26% rozemarijn,
19% tijm,
en 3% basilicum.

Let op de tekst: Produit en Provence » of « Origine Provence Garantie » of « Label Rouge.

De aromatische planten uit de Provence zijn van zodanige kwaliteit dat zij in optimale klimatologische omstandigheden en op geschikte gronden worden geteeld. De warme, droge lucht zorgt ervoor dat de kruiden een hoog gehalte aan etherische oliën bevatten. De oogst is heel delicaat, soms is het een kwestie van uren. Als het gewas uit het veld wordt gehaald voordat het droog is, gaat het schimmelen, en als het te droog is, verkruimelt alles. Alles draait om een een zo hoog mogelijke concentratie etherische oliën in de plant te krijgen. Dat is wat de plant zijn sterke geur geeft.

Herkennen van echte Herbes de Provence.
In echte Provençaalse kruiden mag u geen stengels, gruis of stof aantreffen. Alleen de bladeren, die alle essentiële oliën met een sterke aromatische kracht bevatten.
Controleer bij aankoop of het etiket op de verpakking duidelijk vermeldt "Herbes de Provence", de samenstelling, de oorsprong van het product, de gecertificeerde kenmerken.

Bron: Consoglobe.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.