0
Fotocredits: ‘Overweight’, sagliklikalnet 

FlashHalve wereld overgewicht in 2035

Als er niets gebeurt om de bestaande trends te keren, kampt in 2035 meer dan de helft van de wereldbevolking met overgewicht of obesitas. Dat blijkt uit de Atlas 2023 van de World Obesity Federation. De federatie heeft berekend dat 51% van de wereldbevolking over twaalf jaar overgewicht of obesitas zal hebben.

Vooral in landen met lagere inkomens en onder kinderen groeit het probleem. Volgens Louise Baur, voorzitter van de federatie, liggen ernstige gevolgen in het verschiet als de trend zich voortzet. Ze vindt dat beleidsmakers nu moeten handelen om de schade te beperken.

Vergeleken met 2020 zou obesitas bij kinderen meer dan kunnen verdubbelen. Over twaalf jaar zou het om 208 miljoen jongens en 175 miljoen meisjes kunnen gaan. Wat kan helpen volgens de federatie is om reclame voor ongezonde voedingsmiddelen te verbieden en om belasting te heffen op ongezonde voeding.

De gewichtscrisis gaat de samenleving flink wat geld kosten: meer dan $4 biljoen (4.000.000.000.000) jaarlijks vanaf 2035, als preventie en behandeling niet verbeteren, rekende de federatie uit. Dat is bijna 3% van het wereld-bbp, vergelijkbaar met de impact van Covid-19 in 2020.

In Nederland heeft 50% van de volwassenen overgewicht en 14% heeft obesitas. De totale kosten van overgewicht en obesitas bij volwassenen in Nederland is bijna €11.500 per volwassene met overgewicht/obesitas per jaar. Dit leidt tot een totale kostenpost voor Nederland van ruim €79 miljard per jaar. Volgens het CBS is het percentage volwassenen met matig en ernstig overgewicht onveranderd sinds 2014.

RTLnieuws - Rapport: 'In 2035 heeft ruim helft van wereldbevolking overgewicht', 4 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.