3
Fotocredits: 'Beschimmelde hamsandwich', psyberartist

FlashGrootstedelijk wonen, meer schimmel

In Nederland stijgt het aantal klachten van bewoners van huurhuizen over schimmel. Het zou met achterstallig onderhoud te maken kunnen hebben. Maar het kan zelfs aan het poetsen en schoonmaakmiddelen liggen en de warmte in huis. Onderzoek in Brazilië. In een huis in de jungle worden veel minder schimmels aangetroffen dan in huizen in grote steden. En in huizen in de stad huizen schimmels die in de jungle helemaal niet voorkomen.

Futurity - More fungi live in urban homes than in jungle huts - Futurity, 7 nov 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #3
  • 8 nov '19
  • 12:19

Enkele suggesties.
Ramen dagelijks een tijdje open en goed laten doorluchten (voor zover dat in nieuwe woningen nog kan). Douchen met open raam en niet achteraf even een raampje openen als alle wanden al beslagen zijn. Geen 'open keukens'. Keukenraam open tijdens het koken. Lucht niet laten 'circuleren' in een wasemkap. Natte handdoeken na het douchen uithangen en laten drogen, liefst buiten. Niet nat op een hoopje of in een wasmand deponeren tot ie muf ruikt. Koop een hygrometer en kijk of de relatieve vochtigheid niet te hoog is. 's Zomers kan het mis gaan in sterk geïsoleerde woningen, vooral als er koeling wordt toegepast. De hoge relatieve vochtigheid in de zomer buiten, vertaalt zich naar een nog hogere waarde als die lucht in een koele ruimte terecht komt.

Hans Pollemans
  • #2
  • 8 nov '19
  • 8:24

#1 In toekomstdromen en science fiction zagen de steden van de toekomst (het nu..) er anders uit. Kleine en grote wooneenheden in parkachtige landschappen met zelfs tuinen en parken op grote hoogte.
De urbanisatie is volledig uit de hand gelopen. De grote steden zijn niet voor voor niets grote probleemgebieden die onbeheersbaar blijken. Je kunt je afvragen in hoeverre stedenvorming sociaal-maatschappelijk een gezond fenomeen is.

(Interessant blijft het boek 'Stad van de Toekomst' van Alxander Mitscherlich (psychoanalyticus 1908-1982) , waarvan we op school een aantal hoofdstukken behandelden tijdens het vak geschiedenis. Hoe overleven in beton en de sociaal-psychotische (was een foutje; moest zijn psychologisch, maar is misschien ook wel toepasselijk...) aspecten er van voor de verschillende leeftijdsgroepen.
Nog altijd actueel voor stedenplanners)

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 8 nov '19
  • 7:24

Het betreft onderzoek in het Amazone-bassin, maar het artikel lijkt mij plausibel.
Had laatst weer een lesje in goed luchten. Vochtig weer in november, stagnerende vochtigheid, en hup, zwartschimmel waar die nog nooit was geweest. Even niet opgelet.
Daar kan je dan afschuwelijke producten tegenaan gooien (die je ook weer inademt), die duurder zijn dan verf, of je kan gaan luchten en een beetje met bleek schoon maken. Dat hielp, zwarting gestopt.
En tja, moet je die zwartschimmel, die je dus goed ziet, met vuur en zwaard bestrijden, of kan je die beter een beetje koesteren, dwz als indicator gebruiken van slechte ventilatie? Stel dat je niks gezien had, had je dan gelucht (en wie weet wat er allemaal was gaan groeien in huis)?
Of het verschijnsel met 'grootstedelijk' te maken heeft? May be, maar ook hoe je woont, wat je doet, wat voor huis je hebt. Je hebt ook 'grootstedelijke' huizen in de campagne, met moderne materialen zoals isolatie, en gebruik van allerlei middelen. Allerlei chemie, waar je aan bloot gesteld wordt, die je niet hebt in een primitieve tochtige (oude) hut. En met die moderne materialen allerlei 'moderne' organismen erop.
In het artikel wordt ook gesproken over de veranderde afweer en microbioom bij stedelingen, wat allerlei consequenties zou hebben.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.