4
Fotocredits: '(Carassius auratus) Gold fish', Adityamadhav83, via Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 DEED

Flash PerspectiefGoudvis wordt gemakkelijk invasieve exoot

Goudvissen zijn makkelijk om te houden en het lijken onschuldige dieren. Als ze in het wild terechtkomen kunnen ze echter behoorlijk groot worden, inheemse soorten doden en ecosystemen vernietigen. Dat doen ze bijvoorbeeld in Hamilton Harbour, een baai in Canada. Het kleine visje uit het aquarium kan tot 40 centimeter lengte uitgroeien. Het vergt behoorlijk grote roofvissen met een flinke bek om ze op te eten.

Volgens onderzoeker Christine Boston zijn goudvissen niet zo kieskeurig als het gaat om watertemperatuur, bereiken ze snel de voortplantingsleeftijd en eten ze bijna alles. Ze eten onder andere algen, waterplanten, eieren en ongewervelde dieren. Boston en haar collega’s hebben een aantal vissen met een zender uitgerust. Ze kwamen erachter dat de goudvissen in de lente naar ondieper water gaan om zich voort te planten. Een manier om ze weg te vangen zou electro fishing kunnen zijn: het geven van een schok waarna ze uit het water geschept kunnen worden.

Ook in Nederland doen goudvissen het prima in het wild, bijvoorbeeld in de grachten van Amsterdam en Utrecht. Het dringende advies is dan ook om je goudvis naar de dierenwinkel te brengen als je er vanaf wilt, of een nieuwe eigenaar te vinden voor hem of haar.

New York Times - Once They Were Pets. Now Giant Goldfish Are Menacing the Great Lakes., 14 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Bram van Driel
Bram van Driel Voormalig redacteur, Foodlog
Jopie Duijnhouwer
  • #3
  • 14 dec '23
  • 19:48

Ook de karper is in de Middeleeuwen vanuit Oost-Europa naar het westen gebracht. Toch wordt de karper door vrijwel iedereen als een inheemse soort. Hetzelfde geldt voor de snoekbaars.

In de grote vijver van onze buurman kleuren de nakomelingen van goudvissen niet oranje, maar blijven erg lang bruin. Of ze uiteindelijk verkleuren weet ik niet, de oranje exemplaren worden heel vlot door de reiger opgegeten.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 14 dec '23
  • 19:09

In het Canal de la Fontaine in Nîmes (F) zag het een aantal jaren geleden rood van de goudvissen, klein en groot. De Fransen leegden er hun goudvissenkom voordat ze op vakantie gingen. Later zijn er honderden kilo's vissen uitgezet om het biologisch evenwicht weer te herstellen. Ook karpers die de overdaad van algen te lijf gaan en de bodem omwoelen waardoor het water weer troebel wordt. Dat is hard nodig om het invallend zonlicht te temperen dat voor algenoverlast zorgde. De algen te lijf gaan met kopersulfaat hoeft nu ook niet meer. Er zijn nog wel wat goudvissen, maar vallen niet meer op.

Jopie Duijnhouwer

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.