5
Fotocredits: Blue Band Roombeter neemt Gouden Windei in ontvangst, foodwatch

Flash Dagelijkse KostGouden Windei voor Roombeter, geen klachten over Droomboter

Nog nooit kreeg foodwatch in één jaar zo veel klachten binnen voor een misleidend product. Geen wonder dus dat Blue Band Roombeter, met 45% van de in totaal 10.000 uitgebrachte stemmen, glansrijk de Gouden Windei-trofee van 2023 in de wacht sleepte.

Blue Band Roombeter is daarmee het meest misleidende voedselproduct van 2023. De naam van het plantaardige smeersel doet denken aan boter, de letter 'e' op de verpakking heeft de vorm van een boterkrul en het product is verpakt in een gouden wikkel, zoals 'echte' boters. Bovendien ligt het in de winkel tussen de gewone smeersels, niet specifiek in het plantaardige vak.

De nummers 2 tot en met 5 waren respectievelijk Hero B’tween Protein (19% van de stemmen), Danio Romige Kwark Pistachesmaak (16%), Apple Bandit 0.0 Cider van Heineken (12%) en Lidl/Crownfield 7 Granen Ontbijt (8%). Waar in eerdere jaren genomineerde producten nog tijdens de verkiezing werden aangepast, is dat dit jaar, voor zover bekend, niet gebeurd.

Een ander plantaardig product met de naam Droomboter koos er eerder deze maand voor de naam te veranderen in Droommm, onder druk van de Nederlandse Zuivelorganisatie. "Over Droomboter hebben we nul klachten gehad", zegt Frank Lindner van foodwatch op FoodPersonality.

Foodwatch - Gouden Windei voor Blue Band Roombeter, 19 dec 2023
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Fréderique Pruim
Fréderique Pruim Redactie Foodlog
 • #5
 • 6 feb '24
 • 16:43

Blue Band verandert de verpakking van Roombeter, aldus Nu.nl. De nieuwe papieren verpakking vervangt de plastic verpakking en is recyclebaar.

De lancering van de nieuwe verpakking komt volgens Blue Band niet door de kritiek op het product.

De papieren verpakking zal vanaf 4 maart verkrijgbaar zijn bij Albert Heijn en later bij andere supermarkten.

Sytske Barkhuis
 • #4
 • 21 dec '23
 • 12:16

Marjan; wat ik vooral verwarrend vind is dat supermarkten voor sommige plantaardige varianten een apart schap hebben, terwijl andere plantaardige varianten bij de reguliere varianten liggen.
De Blueband Roombeter is mij nog niet opgevallen, dus in hoeverre dat product wel/niet misleidend is weet ik niet.
Als ik een nieuwe verpakking zie van het product dat ik wil kopen kijk ik zelf altijd wel goed hoor, dus iemand anders de schuld geven doe ik zeker niet.

Marjan van Lunteren
 • #3
 • 20 dec '23
 • 17:20

Sytske; ik was niet op zoek naar een plantaardige boter. Ik zag een nieuwe verpakking van Blue Band en dan ben ik nieuwsgierig; wat is dat? Het staat duidelijk op de voorkant van de verpakking in goed leesbare letters: 100% natuurlijke ingredienten, 100% plantaardig, 82% minder klimaatimpact dan roomboter. Gewoon te lezen met een normale bril. Heb je geen vergrootglas voor nodig. Alleen interesse in wat je in je kar gooit. Als je dat niet hebt, moet je niet iemand anders de schuld geven als je het verkeerde mee naar huis neemt. En dan de opmerking dat het verwarrend is dat het in het zuivelschap bij de roomboter ligt! Ja, daar ligt ook margarine, halvarine en Becel. Moeten die dan ook naar een apart schap? Ik vind het een mooie woordspeling, goed bedacht. Overigens heeft Blue Band helemaal geen roomboter in het assortiment.

Sytske Barkhuis
 • #2
 • 20 dec '23
 • 16:12

Iemand die roomboter zoekt leest/kijkt daar gewoon sneller overheen dan iemand die bewust op zoek is naar een plantaardige variant. Het gaat wat mij betreft dus niet zozeer om het niet willen lezen.

Marjan van Lunteren
 • #1
 • 20 dec '23
 • 12:06

Ik heb het ook in huis. Was mij wel duidelijk dat het plantaardige is. Het lijkt mij dat mensen tegenwoordig niet meer kunnen/willen lezen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.