0
Fotocredits: 'A bicycle crosses over a bridge. Amsterdam', Jorge Royan via Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

FlashGezond gemak en een vergoeding maken fietsen naar het werk aantrekkelijk

We pakken steeds vaker de fiets naar het werk. Het aantal fietsritjes per werkweek is met ruim 2 miljoen toegenomen. Dat blijkt uit het Landelijk Reizigersonderzoek.

Sowieso kwam Nederland in 2022 flink meer in beweging. We maakten 7,5 miljoen meer woon-werkverkeer ritten per week dan in 2021. Relatief steeg het gebruik van de fiets (+17%) meer dan het autogebruik (+14%). Wel blijft voor het grootste deel van de Nederlanders de auto onmisbaar. Thuiswerken doen we ook nog steeds, gemiddeld 1,1 dag per week, meer dan voor corona.

Het gemak en het effect op de gezondheid doet ons voor de fiets kiezen. Vooral korte ritten zijn populair: 4 op de 10 ritten onder de 7,5 kilometer gaat met de fiets. Voorzieningen die werkgevers bieden - zoals kilometervergoeding en goede fietsenstallingen - blijken belangrijk te zijn voor de keuze om de fiets te pakken naar het werk.

"Dit is goed nieuws, zowel voor onze gezondheid als de drukte op de weg. Eens te meer blijkt dat werkgevers de sleutel in handen hebben om fietsen aantrekkelijk te maken. Veilige stallingen, opfrismogelijkheden op het werk en een goede kilometervergoeding voor de fiets. Die maatregelen werken en betalen zich dubbel en dwars terug. Zowel voor de werkgever, de werknemer, als voor ons als maatschappij", aldus Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat.

Rijksoverheid - Fiets naar het werk steeds populairder, 10 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.