1
Fotocredits: Gemaal IJmuiden, Wikimedia

Flash PerspectiefGemaal blijft gehakt van paling maken

De verbijstering kan haast niet groter zijn. Sinds 2007 is de Europese Aalverordening van kracht. Landen moet meer doen om de paling te laten herstellen. Sinds 2008 is bekend dat de pompen van Gemaal IJmuiden - het grootste gemaal van Europa - zeer schadelijk zijn. Sinds 2009 moeten Nederlandse waterbeheerders de grootste knelpunten visveilig maken. Bovenaan de lijst: Gemaal IJmuiden. Dat gemaal verpompt water van het Noordzeekanaal naar de Noordzee. Ongeveer 6% van de Nederlandse schieraal (volwassen paling) moet langs IJmuiden om naar zee te komen. Jaarlijks sterven hier meer dan 10.000 volgroeide palingen direct en mogelijk het dubbele door opgelopen verwondingen. Dat is zo'n 10 ton dode schieraal per jaar.

Toen ging, in 2020, de eerste van de 6 pompen kapot. Wat doet Rijkswaterstaat? Die bestelt een nieuwe. Identiek aan en net zo schadelijk als de huidige pompen. Toch zeker wel visveilig? Nou, hooguit als streven. Belangrijker is de betrouwbaarheid van het gemaal, zegt Rijkswaterstaat. En de paling dan? Iedereen, van waterschappen en palingvissers tot onderzoekers, die in het achterland maatregelen heeft bedacht en genomen om meer paling uit te laten trekken, doet dat voor de paling. Niet voor palinggehakt in Gemaal IJmuiden.

Nature Today - Nature Today | Nieuwe dodelijke superpomp: visveiligheid vraagt om wetgeving, 16 apr 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 17 apr '23
  • 12:35

Zo zien we dat klappen van de molen niet alleen zijn voorbehouden aan de vogels...

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.