Gezonde Innovatie Awards aanmelden
World Food Day aanbieding
Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
5
Fotocredits: Joseph Wu Origami

FlashGekrompen vis

In de Amerikaanse staat Alaska scheppen vissers weleens tegen elkaar op over de grootte van hun zalmvangst. Dat pochen werd de laatste jaren minder. Waarom? De zalmen zijn gekrompen. Tot wel 10% in vergelijking met soortgenoten van vóór 1990. Dit is waarschijnlijk het gevolg van klimaatverandering, denken wetenschappers. Vervelend voor de commerciële visserij. Een gevangen vis is ongeveer 50 dollarcent (€0,42) minder waard.

The Guardian - The mystery of the shrinking fish: Alaska's salmon are getting smaller, 9 sep 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Nick Trachet
Nick Trachet journalistiek rond voeding en voedsel
  • #5
  • 14 sep '20
  • 5:24

Wil je er nog eentje?
Om de visbestanden te beschermen laat men de maaswijdte van netten vergroten. Dat geeft een selectief voordeel voor kleinere vis. Het fenomeen is al waargenomen bij kabeljauw. Die wordt geslachtsrijp op steeds kleinere lengte.

Arnold van Woerkom
Arnold van Woerkom Land- en tuinbouw
  • #4
  • 11 sep '20
  • 19:20

In dit kader, is er ook al eens gekeken naar de hormoonverstorende werking van pillen in het oppervlakte water? Zo nee waarom niet?

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, . . .
  • #3
  • 10 sep '20
  • 13:32

TOEN bleek dat vissen die het overleefd (!) hadden kleiner bleven. Vispopulaties jarenlang nog maar 25% waren dan van die ervoor. Allerhande misvormingen en vooral hartkwalen voorkwamen.

Maria Janssens
Maria Janssens Eindtijd deskundige
  • #2
  • 9 sep '20
  • 23:15

"denken wetenschappers" HIER.
Die wetenschappers sommen vele mogelijke oorzaken op met de nodige slagen om de arm.
Ze hebben heel veel rekensommen gemaakt om aannemelijk te maken dat de vissen echt duidelijk kleiner zijn, en de oorzaken betreffen denk ik veel meer speculatie.

24 Maart 1989, liep de Exxon Valdez een olietanker te pletter op een van de riffen daar. Schoonmaken was bijna ondoenlijk en de schoonmaakmiddelen deden onder andere de schoonmakers geen goed (eufemisme). Lijkt mij interessant wat dit alles, na jaren, voor affect heeft gehad op bijvoorbeeld de grote van de onderzochte vissoorten.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, . . .
  • #1
  • 9 sep '20
  • 19:58

Bevroren zalm – en vis in het algemeen – in de pan krimpt ook altijd wel 10 % en dat was al voor de klimaatverandering voelbaar werd.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.