1
Fotocredits: 'Bonbons', @lain G

FlashGeen snoep als beloning

Belonen van kinderen met lekkers, dat kun je beter niet doen. Dat wist je natuurlijk al. Toch blijken twee op de drie ouders het te doen met hun 4-jarige. En natuurlijk reageren uitgerekend de grootste kleine zoetekauwen er het best op. Zo mest je dat kroost met zekerheid vet. Gebruik zoetigheid dus niet als beloning, adviseren de onderzoekers. Beloon liever met een compliment, sticker of uitje.

NieuwsVoorDiëtisten - Belonen met snoep werkt ongezond eetgedrag in de hand ? Nieuws voor diëtisten, 12 jul 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Anno Nym
  • #1
  • 13 jul '21
  • 23:49

Volgens Alfie Kohn is het oppassen geblazen met belonen in het algemeen. Zie bijvoorbeeld zijn boek Punished by Rewards, waarin hij allerlei onderzoeken opsomt die aantonen dat kinderen (en mensen in het algemeen) bij beloning op langere termijn meer gefocust raken op de beloning en minder op het plezier of de kwaliteit van het werk. En mocht de beloning ineens wegvallen dan is ook de motivatie grotendeels weg, bijvoorbeeld bij het lezen van boeken voor beloning. Het kernwoord is intrinsieke motivatie: door belonen en waarderen (door bijv cijfers of stickers op school) daalt de intrinsieke motivatie bij de meeste kinderen, vermindert de intrinsieke drive om te ontdekken en krijg je kinderen die alleen nog iets doen als er beloond wordt.

Het boek Hunter, Gather, Parent van Doucleff schrijft hier ook over: Westerlingen zijn de uitzondering op het gebied van opvoeden, en creëren - op basis van 'wetenschap' - een hele hoop moeilijkheden die ouders van veel traditionele volkeren niet hebben. Eén van de probleempunten is weer dat belonen en complimenteren.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.