0
Fotocredits: 'Piglets', Peakpx

Flash VoedselketenGeen kaas maar ijs van varkensmelk

IJs van varkensmelk. Als je dat eens wilt proeven, moet je in Bathmen in Overijssel zijn. Sinds Hemelvaart verkoopt boer Erik Stegink het ijs op zijn boerderij. Daarmee is hij de enige boer in Nederland die dit verkoopt.

Eerder verkocht Stegink al kaas van varkensmelk. Daar is hij uiteindelijk mee gestopt, omdat het veel tijd kostte en er veel melk voor nodig was. Voor een kilo harde Nederlandse kaas is bijvoorbeeld 10 liter melk nodig.

Maar kan varkensijs dan wel uit? Daar is minder melk voor nodig, laat Stegink aan de NOS weten. Toch blijft het handwerk, er bestaat namelijk geen melkrobot voor een varken. En om te zorgen dat de biggetjes geen melk te kort komen, tapt de boer maar één tot twee liter melk per zogend varken.

Het varkensijs is een stunt om aandacht te trekken. De hoeveelheden zullen heel beperkt zijn. Als je het ijs wilt proeven moet je er snel bij zijn. Volgens de boer valt het in ieder geval in de smaak: “het is heerlijk vettig en romig”.

In een liter ijs gaat doorgaans maar een halve liter melk aangevuld met, afhankelijk van het recept, een kleine of ruimere scheut room. De rest is ingeblazen lucht.

NOS - Wennen, maar opvallend romig: ijs van varkensmelk in Bathmen, 15 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.