1
Fotocredits: 'Glaasje op', @510.dev

Flash Dagelijkse KostGeen-druppel-drank meer, maar hoe meet je dat?

Veilig Verkeer Nederland pleit voor een totaalverbod op alcohol in het verkeer. "De BOB-slogan zei het eigenlijk al: honderd procent BOB, nul procent op", zegt Rob Stomphorst van VVN. "Dat is de gedragsnorm. We moeten daar de wettelijke norm van maken."

Op dit moment mag je als ervaren bestuurder met maximaal 0,5 promille alcohol in het bloed nog autorijden (als beginnend bestuurder met 0,2 promille). Iedereen kent de afweging: dat is ongeveer 2 glazen wijn of 2 biertjes (voor een man). Te vrijblijvend, vindt VVN, want mensen gaan een beetje rekenen hoeveel ze nog 'mogen' drinken. Uit onderzoek van verzekeraar Univé zou blijken dat 27% van de Nederlanders ook als ze nog moeten autorijden alcohol drinkt en 10% meer drinkt dan is toegestaan. Maak er gewoon 0 van, zegt de organisatie. Dan is het tenminste voor iedereen hetzelfde en duidelijk.

Het is de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok. Maar ook experts hebben hun twijfels of een 0-promillebeleid wel haalbaar is. Je lichaam maakt namelijk ook zelf alcohol aan als je een banaan of een krentenbol eet. Daar zitten suikers in waar we zelf een paar procentjes van maken. Bovendien zit er alcohol in producten als handzeep of medicijnen, die een alcoholtest positief kunnen doen uitslaan. Zelfs het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zet niet in op een 0-promillegrens, schrijft RTL Nieuws. Het is nog wel even bezig met leren hoe je moet meten aan een 'vernieuwde aanpak', gericht op het voorkomen dat mensen achter het stuur plaatsnemen met een glaasje op.

De kwestie van de krentenbollen en bananen is een heel simpele: doe een onderzoek en meet de effecten. Volgens professor Jaap Seidell zijn ze nl. onmeetbaar. Dat kun je binnen een week vaststellen.

RTLnieuws - Totaalverbod op alcohol in verkeer? 'Haalbaarheid is twijfelachtig', 21 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 21 jul '23
  • 22:51

Veel mondspoelmiddelen bevatten alcohol als hulpstof. Je slikt het niet door, maar dat weet de blaastest niet. Alleen een bloedtest zou uitkomst kunnen bieden, maar dat mag oom agent zelf niet doen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.