0
Fotocredits: 'Pollution', pixabay

Flash PerspectiefGeen antropoceen - we leven nog in het Holoceen

We leven officieel niet in het nieuwe tijdperk ‘Antropoceen’. Dat heeft het 'International Geological Congres', een internationale commissie van geologen, na bijna 15 jaar discussiëren besloten, meldt de New York Times. Het voorstel van de Anthropocene Working Group kreeg 12 stemmen tegen, 4 stemmen voor en twee onthoudingen. Er zijn simpelweg te veel en te uiteenlopende argumenten om een nieuw geologisch tijdperk vast te pinnen op een enkel jaartal.

Het ‘Antropoceen’ zou volgens de voorstanders zijn begonnen in de jaren '50. Ze onderbouwden hun voorstel met een bodemmonster met duidelijk herkenbare lagen met roet, plastic, zware metalen én plutonium. Sinds de jaren '50 zou de mens overal op aarde de levensomstandigheden beïnvloed hebben, dankzij de snel groeiende wereldbevolking en versnellende industrialisatie. Dat had allerlei gevolgen, zoals de ontwikkeling van kernwapens, opwarming van de aarde, afname van biodiversiteit en stijging van de zeespiegel.

Tegenstanders van de start van het Antropoceen in de jaren '50 vinden dat de menselijke invloed al veel langer voelbaar is op aarde. Denk hierbij aan het begin van de landbouw en het begin van de industriële revolutie. Het zou raar zijn om een tijdperk dat naar de mensheid is vernoemd pas in de jaren 50 te beginnen. Einde van het liedje: we leven dus nog steeds in het Holoceen. Dat is overigens pas 11.700 jaar jong, terwijl geologen tijdperken normaal gesproken in miljoenen jaren rekenen.

New York Times - Whatever We Call This Age, Humans Are Changing the Planet. Here?s How., 7 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.