3
Fotocredits: 'Aga cooker', Di.Malealea, via Flickr

FlashGas jaagt Aga de keuken uit

Nederlanders ruilen in groten getale hun gasfornuizen in voor inductiekookplaten. De vraag steeg dit jaar al met 40%, ontdekte BNR bij navraag. Koken op gas wordt te duur. Een inductieplaat verbruikt 175 kilowatuur per jaar, een gaskookplaat zo'n 37 kuub gas. Tegen de huidige prijzen ben je voor beide zo'n €170 per jaar aan energie kwijt. Maar als de gas- en stroomprijs volgens plan losgekoppeld gaan worden, is de inductiekoker al snel goedkoper. Zeker als er ook nog zonnepanelen op het dak liggen.

In Groot-Brittannië speelt een ander gasprobleem in de keuken, voor al die kookliefhebbers die er al 100 jaar voor een oh-zo-fraaie Aga kiezen. Zelfs tweedehands kosten die al gauw zo'n €5.000 tot €8.000. Maar op dit moment zijn ze niets meer waard omdat je een Aga stookt op gas; veel gas zelfs. Het verbruik ligt 30 tot 40 keer hoger dan een gewoon gasfornuis. Dat komt neer op circa €80 per week aan gas. Geen wonder dat ze er vanaf willen, zelfs de keukensnobs. Om je Aga te laten afvoeren moet je overigens ook betalen, zo'n €600.

The Guardian - £70 to run an oven for a week?! How the fuel crisis has Aga owners ripping out their stoves, 15 sep 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #3
  • 16 sep '22
  • 21:28

Michel #2 , geldt ook voor gloeilampen die 's winters een 100% rendement hebben. De lampenwinkels moesten sinds de invoering van LED lampen met gas gaan bijverwarmen.

Michel de Groot
Michel de Groot Land- en tuinbouw
  • #2
  • 15 sep '22
  • 21:21

Die Aga staat in huis, dus dan zou je kunnen redeneren dat het gas wat deze gebruikt, en als warmte aan de omgeving afgeeft, niet via de CV hoeft te worden opgestookt.
Dit geldt dan alleen als er warmtevraag in huis is.

Marjan van Lunteren
  • #1
  • 15 sep '22
  • 14:34

Nou, beetje kort door de bocht hoor. Wat ik lees op facebook worden oude Aga's hier in Nederland massaal omgebouwd naar electrisch. Maar in Engeland, waar ze veel meer het verleden koesteren, werken nog heel veel van die oude alleen op gas werkende Aga's. Hier in Nederland worden die al een aantal jaren niet meer verkocht.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.