0
Fotocredits: 'Aziatisch eten', Wow_Pho

FlashGarnaal zonder kop

Naast kweekkip wil Singapore ook als eerste celgekweekte garnalen serveren in een restaurant. Het bedrijf Shiok Meats hoopt dat de in het laboratorium gekweekte zeevruchten in 2023 in de schappen liggen. In een durfkapitaalwereld die als seksistisch bekend staat, haalden de twee vrouwelijke oprichters sinds de oprichting halverwege 2018 meer dan $30 miljoen op.

Shiok richt zich verder op Maleisië, Indonesië, Japan, Zuid-Korea, China, Taiwan en Hong Kong. Het sloot deze week een samenwerking met de conventionele visproducent Minh Phu. Ze gaan samen een R&D-faciliteit oprichten en hebben de intentie om een celgebaseerde visfabriek te bouwen in Vietnam.

Dergelijke fabrieksvoeding wordt in toenemende mate gezien als de vervanging voor dierhouderij. De bekende groene denker Lovelock die onlangs op 103-jarige leeftijd overleed zag de toekomst van een dichtbevolkte aarde al in een 'landbouw' zonder land. De New York Times publiceerde recent een tekst als zou het de toekomst zijn voor in ieder geval de dierhouderij. Fabrieksmatig geproduceerd voedsel heeft echter wel voedingsstoffen, water en energie nodig die niet als manna in de fabriek ontstaan. Hoe die precies duurzaam en als basis voor gezonde voeding aangeleverd blijven kunnen worden in een strikt stedelijk systeem is nog onduidelijk. De oorlog om de zeggenschap over Oekraïne tussen de NAVO-landen en Rusland wijzen er immers op dat lokale zelfvoorzienendheid gewenst is, maar voorlopig een grote illusie. Dat geldt eens temeer als we ons realiseren waar de voedingstoffen te vinden zijn waarop de 'oude' landbouw draait. De nieuwe 'landbouw' zal immers dezelfde voedingswaarde als de bestaande moeten produceren en kan de daarvoor benodigde nutriënten niet uit de lucht toveren.

FinTimes - Asia?s new food frontier: the rise of edible tech, 31 jul 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.