1
Fotocredits: Parende fruitvliegjes, Caramosca, via Flickr

Flash PerspectiefFruitvlieg vrijt met verkeerde partner door luchtvervuiling

Luchtvervuiling tast de feromonen die fruitvliegjes uitscheiden aan. Daardoor planten de fruitvliegjes zich per ongeluk met de verkeerde soort voort, blijkt uit nieuw onderzoek.

Feromonen zijn vluchtige moleculen, die boodschappen overbrengen tussen individuen. Dieren gebruiken die feromonen bijvoorbeeld om een partner aan te trekken. De stoffen bevatten dubbele koolstofverbindingen die verbroken worden door ozon in de lucht.

De onderzoekers hebben voor hun onderzoek 4 verschillende soorten fruitvliegjes gebruikt: Drosophila melanogaster, Drosophila simulans, Drosophila sechellia en Drosophila mauritiana. Een deel van die fruitvliegjes stelden de onderzoekers 2 uur lang bloot aan lucht met een verhoogde ozonconcentratie. Zo’n concentratie zou voor kunnen komen op een warme zomerdag. Daarna gaven de onderzoekers paringsbereide fruitvliegvrouwtjes de kans om te kiezen tussen een mannetje van dezelfde soort en een mannetje van een andere soort. De vrouwtjes die blootgesteld waren aan ozon plantten zich vaker voort met mannetjes van een andere soort, dan vrouwtjes die niet blootgesteld waren aan ozon.

De mannelijke nakomelingen van fruitvliegjes die zich voortplanten met een andere soort zijn onvruchtbaar. Luchtvervuiling kan dus leiden tot krimpende insectenpopulaties en uiteindelijk zelfs bijdragen aan de extinctie van een soort. Uit eerder onderzoek bleek ook al dat bestuivers bloemen minder goed kunnen vinden door luchtvervuiling. Ook dat heeft een negatief effect op de insectenpopulatie.

ScienceDaily - Oxidant pollutant ozone removes mating barriers between fly species, 14 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #1
  • 15 apr '24
  • 12:42

Nou, als wij mensen dat nou maar niet hebben door luchtvervuiling en dan nog zomaar spontaan op straat ofzo..........ik dacht overigens dat het klimaatverandering genoemd werd............?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.