Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
0
Fotocredits: 'Zalm', maxpixel

FlashFransen importeren twee derde van hun vis

Fransen horen tot de grote viseters van Europa. Gemiddeld eet een Fransman of Française 33,5 kilo vis, schaal- en schelpdieren per jaar. Na Portugal, Spanje, Malta en Luxemburg komt Frankrijk daarmee op de vijfde plaats van visetende EU-consumenten. Kustland Nederland komt pas op de 15e plaats, met een magere 21 kilo.

Maar de voorliefde van de Fransen blijkt beperkt tot een beperkt aantal soorten. Zeven op de tien Fransen kiezen bij de visboer zalm, tonijn en grote garnalen. En da's nou jammer: die vangen de Franse vissers bijna niet. Met als gevolg dat twee derde van al die vis- en schaaldierkilo's geïmporteerd wordt: 182.000 ton (kweek)zalm, 140.000 ton tonijn en 114.000 ton grote (kweek)garnalen per jaar.

Van oudsher vingen Nederlandse vissers hun platvis uit de Noordzee (schol en tong) vooral voor buitenlandse consumenten, waaronder de Fransen. Wij eten namelijk ook het liefst vissen die niet voor onze kust worden gevangen: zalm en kabeljauw.

FranceTVinfo - Consommation : quels sont les poissons préférés des Français ?, 4 mei 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.