0
Fotocredits: Frog legs / Cuisses de grenouille, Guttorm Flatabø, via Flickr

Flash VoedselketenFransen eten onbeschermde kikkerbillen

Meer dan 500 deskundigen van onderzoeks-, veterinaire- en natuurbeschermingsorganisaties hebben de Franse regering opgeroepen om kikkerbilletjes niet meer ongecontroleerd te importeren. Kikkerbilletjes, oftewel cuisses de grenouilles, is een iconisch Frans gerecht. De Fransen serveren de billetjes met boter en peterselie.

De Europese Unie importeert jaarlijks 4070 ton aan kikkerbilletjes, vooral uit Indonesië, Vietnam, Turkije en Albanië. België is de grootste importeur (70%), gevolgd door Frankrijk (16,7%) en Nederland (6,4%). België exporteert de billetjes vervolgens weer naar Frankrijk.

Verreweg de meeste van die kikkers worden gevangen in het wild. Dat heeft tot gevolg dat verschillende inheemse kikkersoorten met uitsterven bedreigd zijn en ecosystemen en biodiversiteit achteruitgaan. In Europa zijn de natuurlijke kikkerpopulaties wel beschermd.

De deskundigen vragen Parijs om een importstop op bedreigde kikkers en ecosystemen omdat de grootste vraag uit Frankrijk komt. Qua wetgeving is de Europese Commissie de aangewezen partij om actie te nemen.

The Guardian - France?s appetite for frogs? legs is endangering species in Asia, say campaigners, 13 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.