0
Fotocredits: 'Beyond Meat Beast Burger and Beastly Sliders', theimpulsivebuy

Flash Dagelijkse KostFranse Raad van State vindt een plantensteak wel kunnen

De Franse regering verbood in februari van dit jaar het gebruik van vleesnamen voor plantaardige imitaties. Het verbod was van korte duur. De Conseil d'état, de Franse Raad van State, vernietigde het verbod voorlopig omdat het niet conform Europese wetgeving is.

Franse producenten hadden een zaak aangespannen bij hun Raad van State tegen het decreet van de Franse regering. Producten van plantaardige eiwitten met vlees- of vleeswarenbenamingen, zoals 'steak', 'worst', 'ham' schnitzel' ('escalope') zouden per 1 mei verboden worden.

In kort geding oordeelde de rechter dat ernstig te betwijfelen valt of het verbod wel wettig is. In afwachting van het antwoord van het Hof van Justitie van de Europese Unie (HJEU) schort de Raad van State het decreet van de Franse regering daarom op. Het HJEU moet nu oordelen of een lidstaat nationale maatregelen mag nemen die dergelijke benamingen reguleren of verbieden. De Raad van State vindt bovendien dat het decreet de belangen schaadt van Franse bedrijven die geheel afhankelijk zijn van de verkoop van plantaardige namaak van vleesproducten. Multinationals krijgen er immers een kostenvoordeel door omdat zij voor een grotere markt kunnen produceren met een herkenbaarder productimago.

Deze week introduceerde Oatly, de maker van de bekende haverdrank, Oatgurt. Dat is een puur plantaardige 'yoghurt' met levende bacteriën. Plantaardige yoghurt is in de EU in ieder geval niet toegestaan, net zomin als havermelk dat haverdrank moet heten, ook al herkennen spellingcheckers dat woord niet.

In Nederland is een groentenburger of vegaschnitzel daarentegen geen probleem, zolang maar duidelijk is dat het om een vegetarische variant gaat.

FoodNavigator - France suspends ban on ?meaty? names for plant-based alternatives, 12 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.