0
Fotocredits: 'Croissants', Pixabay

Flash Dagelijkse KostFrankrijk eet stiekeme vegan croissants

In niets onderscheiden zich de croissants en pains au chocolat van de Parijse bakker Rodolphe Landemaine van andere klassieke Franse bladerdeegbaksels. Op één groot geheim na: aan de bereiding komt geen gram boter te pas, schrijft de BBC.

Landemaine vermijdt angstvallig het woord 'vegan'. Dat komt er bij de Fransen namelijk niet in; boter en room spelen in Frankrijk zo'n belangrijke rol dat botervrije baksels zo ongeveer heiligschennis zijn. Daarom probeert Landemaine gewoon met de smaak van zijn botervrije croissants, madeleines en quiches klanten te winnen, zonder het te hebben over de geheime mix van plantaardige ingrediënten waarmee hij ze bereidt. Een stille revolutie, noemt hij het.

De miljoenen sportliefhebbers die binnenkort naar Parijs zullen komen voor de Olympische Spelen in juli, zullen nog verbaasd staan te kijken hoe veel moeite ze moeten doen om zelfs maar havermelk te scoren voor hun latte of cappuccino, laat staan een vegan maaltijd. Het van oudsher vlees- en zuivelminnende Frankrijk loopt mijlenver achter op landen als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Aziatische landen.

De discussie raakt een zenuw, volgens de BBC. Die van de diepe relatie van de Fransen met het terroir, hun boerenstand en culinaire erfgoed. Vlees, zuivel en boter spelen daarin een cruciale rol. Hoewel, er gloort verandering. Niet voor niets heeft Landemaine al 5 winkels in Parijs en verdere uitbreidingsplannen.

BBC - Why France is finding vegan croissants hard to stomach, 6 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.