1
Fotocredits: Crop woman taking shot of food on mobile phone during lunch, ROMAN ODINTSOV, via Pexels

Flash GezondheidFoto’s werken als preciezer eetdagboek

Foto’s maken van je eten kan je tafelgenoten irriteren, maar Australische onderzoekers hebben nu ontdekt dat het de ideale manier is om iemands dieet te monitoren.

De deelnemers kregen ontbijt, lunch en avondeten van de onderzoekers. De helft van de groep moest foto’s maken van wat ze aten. Diëtisten bekeken vervolgens de beelden. De andere helft moest vertellen wat ze gegeten hadden. De nauwkeurigheid van de voedselinname van de fotogroep (gemiddelde afwijking tussen geschatte en werkelijke inname 1,3%) was hoger dan in de zelfreportagegroep (gemiddelde afwijking 5,4%).

Eetdagboekjes waarin mensen noteren wat ze gegeten hebben, zijn niet altijd even betrouwbaar. Dat komt omdat mensen niet precies onthouden wat ze gegeten hebben. Foto’s geven een beter beeld van wat iemand echt eet. Door middel van de foto’s kunnen de diëtisten een beter voedingsadvies geven en zijn de eetgewoontes van een gehele bevolking beter te onderzoeken.

Nu werden de foto’s nog geanalyseerd door diëtisten. Dat kost dus nog wel wat werk. De onderzoekers hopen dat AI dat proces in de toekomst makkelijker kan maken.

ScienceDaily - Picture this: Snapping photos of our food could be good for us, 6 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 6 jun '24
  • 22:53

Een foto geeft niet weer wat je opgegeten hebt en wat je hebt laten staan. Bovendien zie je op een foto niets over de hoeveelheid.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.