0
Fotocredits: 'Uncle George Fish & Chips', Ossewa via Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Flash GezondheidFastfood koop je vooral in de armste buurten

Woon je in Groot-Brittannië in een achterstandswijk, dan sta je meteen al met 2-0 achter als het om gezond eten gaat. Of misschien zelfs wel met 3-0.

Dat blijkt uit een onderzoek door de Universiteit van Cambridge. De onderzoekers namen de bestelmenus van maaltijdbezorger Just Eat onder de loep van bijna 55.000 eetgelegenheden. Elk menu kreeg een gezondheidsscore, van 0 tot 12.

De gezondere eetgelegenheden bleken zich vooral in toeristen-trekkende welvarende buurten te bevinden, zoals Westminster. In achterstandswijken staan minder gezonde opties op het menu. Daar komt nog eens bij dat er in de armere wijken ook nog eens méér fastfood-tenten zijn: 3,85 in de minst achtergestelde buurten versus 8,39 in de armste wijken.

Je zou dus kunnen zeggen dat mensen in achtergestelde buurten dubbel worden geraakt, schrijft de Guardian. Én minder gezond eten, én meer aanbod, dat ook nog eens zichtbaarder is omdat 4 van de 5 billboards met fastfoodreclames in het VK uitgerekend in de armste gebieden blijken te staan.

Of zelfs een driedubbele last, als je meerekent dat mensen met een lagere sociaaleconomische status die in achterstandswijken wonen sowieso een groter risico lopen op overgewicht. De ongelijkheid in het lokale voedselaanbod zou kunnen bijdragen aan de gezondheidsverschillen die we ook in Nederland zien.

The Guardian - Unhealthiest UK restaurants and takeaways ?more likely to be found in deprived areas?, 19 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.