4
Fotocredits: 'Fried Egg', Matthew Murdoch

FlashFabeltjes over eieren, worteltjes en boter

De Daily Mail zocht uit wat de grootste gezondheidsmythes zijn. Daarvoor gebruikte de krant gegevens van Google trends in 2022. We lichten er drie uit.

Eierdooiers zijn slecht voor je, heet het. Dat ligt genuanceerd. Ze bevatten veel cholesterol (185 milligram per eierdooier) maar relatief weinig verzadigd vet. Ook bevatten ze veel eiwitten, essentiële vetzuren, antioxidanten, vitaminen en mineralen. Volgens de Britse Hartstichting kan een eitje per dag prima, als onderdeel van een gezond dieet.

Boter helpt tegen brandwonden, zeggen ze. Deze behandeling zou al eeuwen oud zijn, maar helpt niet zo goed als je zou denken. De koude boter op een brandwond geeft in eerste instantie verlichting, maar isoleert de hitte waardoor de wond niet af kan koelen. Ook kunnen er bacteriën in boter zitten en die wil je niet in een brandwond hebben.

Wortels eten helpt om in het donker te zien. Veel ouders zeggen tegen hun kinderen dat worteltjes goed zijn voor de ogen. Dat zijn ze ook wel, omdat ze bètacaroteen bevatten. Maar in het donker zien? Nee. Dat is een fabeltje uit de Tweede Wereldoorlog, toen de Engelsen de Duitsers wijs probeerden te maken dat hun soldaten dankzij het eten van wortels de Duitse vliegtuigen konden zien. In werkelijkheid deden ze dat natuurlijk met radartechnologie, die ze geheim wilden houden.

Daily Mail - Six of the most Googled health myths DEBUNKED, 8 feb 2023
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
 • #4
 • 11 feb '23
 • 21:07

Een gezonde lever regelt het cholesterol in het bloed.
Terwijl het gemiddelde ei tussen de 180 en 186 mg cholesterol bevat, produceert je lever alleen al tussen de 1000 en 2000 mg per dag.
Wanneer je voedsel eet dat cholesterol bevat, regelt de lever zichzelf door zijn eigen productie te verminderen. Dit betekent dat het eten van eieren de bestaande hoeveelheden cholesterol in het lichaam niet verhoogt, je vervangt gewoon het ene type door het andere.
Zorg dus voor een gezonde lever !!!

'Laten we vandaag eens nader bekijken waarom het de moeite waard is om meer van dit heerlijke ontbijtvoedsel in je dieet op te nemen'. . . . . .zie 7 voordelen van elke dag 3 eieren eten (Franstalig)

mts. ten Hove
mts. ten Hove Land- en tuinbouw
 • #3
 • 10 feb '23
 • 11:09

Ik houd het op : "eet gevarieerd en matig". Is al moeilijk genoeg.

Gert van der Hoek
 • #2
 • 9 feb '23
 • 16:48

Mijn ontbijt omvat dagelijks o.a. 5 gekookte eieren. Op sommige dagen komen er bij andere maaltijden nog meer eieren langs. Ik ben gul met roomboter en Turkse yoghurt. Vlees, lever, vette haring, e.d. staan bijna dagelijks op het menu. Bakken gaat in rundervet (Ossewit) of roomboter. Mijn consumptie van cholesterol en verzadigd vet zit dus wel goed : ).
Uit nieuwsgierigheid wel eens een paar keer mijn bloedwaarden laten testen. Totaal cholesterol: aan de hoge kant (Oei..!); LDL: aan de hoge kant (Oei ...!); HDL: hoog, dat is "goed"; Triglyceriden: zeer laag, dat is "heel goed".
De American Heart Association is redelijk toonaangevend - wereldwijd - denk ik voor wat betreft allerlei informatie, advies en onderzoek rondom hart- en vaatziekten. Schat ik hoger in dan Katan. Als ik mijn bloedwaarden invoer in hun cholesteroltool dan is de uitslag: "Excellent". Zij hanteren niet zozeer absolute waarden maar ratio's.
Overigens heb ik wel eens begrepen dat het cholesterol in je bloed niet via consumptie daar terecht komt, maar door productie van je eigen lever. Cholesterolconsumptie >> cholesterol in je bloed lijkt ook een mythe.
Tenslotte: uit zeer groot cohortonderzoek (20.000 mensen of daar omtrent) kwam naar voren dat oudjes met een lage cholesterol veel eerder overleden.

PS: naar mijn beste weten blijkt uit geen enkel degelijk onderzoek, dat een combinatie van hoge LDL en hoge HDL gezondheidsrisico's met zich meebrengt.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
 • #1
 • 9 feb '23
 • 15:07

Het feit van de een is de fabel van de ander.

Een ‘eitje’ (S, M, L?) per dag kan nu prima volgens de Daily Mail, maar niet iedereen is het daarmee eens. Professor em. Martijn Katan bijvoorbeeld. Die zou beslist niet iedere dag een eitje durven nemen. Aan twee moet hij al helemaal niet denken. En als er één is die dit kan beoordelen is hij het wel. Niet voor niets zegt hij ‘dat de wetenschap meer kapot maakt dan je lief is’.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.