3
Fotocredits: 'Wapperende vlaggen EC', Berlaymontgebouw Brussel Leandro's World Tour

FlashEuropese Consumentenbond pakt bedrog ‘klimaatneutrale’ producten aan

Er bestaat niet zoiets als de 'CO2-neutrale' banaan of plastic waterfles. Dat zegt Monique Goyens, directeur-generaal van de Europese koepel van consumentenbonden BEUC. Volgens Goyens zijn claims over koolstofneutraliteit "greenwashing, puur en simpel".

Van dranken in wegwerpverpakkingen, tot melk, kaas, vegetarische producten en zelfs worst: het aantal voedingsmiddelen en dranken met claims als 'koolstofneutraal, CO2-neutraal' en 'koolstofpositief' neemt toe. In een nieuw rapport noemt BEUC het allemaal misleiding.

Bij de productie van voedingsmiddelen komen per definitie broeikasgassen vrij. Compensatieprojecten noemt de consumentenorganisatie "wetenschappelijk onnauwkeurig".

De claims bieden geen garanties voor het vastleggen van koolstof voor de toekomst in hout, bodem, gewassen of opslagen. De claims werpen een rookgordijn op dat bij consumenten de indruk wekt dat bedrijven onmiddellijk serieus actie ondernemen om hun impact op het klimaat te verminderen, vindt BEUC. De consumentenorganisatie pleit dan ook voor een Europees verbod op zulke claims. Ze doen 'meer kwaad dan goed'.

Ook rechters bogen zich al eens over dubieuze claims. Zo mag Arla zijn melk in Zweden niet meer als 'klimaatneutraal' verkopen. In Nederland tikte de Reclame Code Commissie de zuivelaar op de vingers. Dat overkwam ook Albert Heijn.

Het rapport komt op het moment dat de Europese Commissie en het Parlement greenwashing willen gaan aanpakken. Komende week publiceert de EC een voorstel voor het Green Claims Initiative. Naar verwachting worden fabrikanten verplicht om de milieuclaims van hun producten te bewijzen.

EurActiv - Green(claims)washing: Ban climate-neutral food labels, says consumer group, 15 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #3
  • 21 mrt '23
  • 11:27

#2 zo Gert, dat zijn een paar flinke lappen tekst. Tekenend dat de EU zelfs de Nederlandse overheid gek aankijkt als die wat tegen omgevingshinder door Schiphol wil aanvangen door vliegbewegingen te beperken.

Er zitten in die maatregel van Harbers een paar bijzondere kanttekeningen:
1- Harbers is van de VVD en die partij wil toch vaak de economie ondubbelzinnig steunen
2- de EU gaat dus veel verder in het steunen van de luchtvaart dan de green deal van Timmermans bedoelt en verdedigt de luchtvaart tegen de VVD.

Gert van der Hoek
  • #2
  • 16 mrt '23
  • 12:35

Wel bijzonder dat de Europese Commissie meegaat met de luchtvaartlobby en het zgn. Corsia-programma omarmt. Link . Daarin wordt de CO2 uitstoot van de luchtvaart weggerekend.
In dit niet officieel gepubliceerde rapport - gemaakt in opdracht van de EU - worden de grote tekortkomingen in Corsia blootgelegd.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 16 mrt '23
  • 10:30

'Google: CO2-neutraal sinds 2007' met hun 15,4 terawatt per jaar moet het eerst worden aangepakt. (Statistica)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.