Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
1
Fotocredits: 'Koolzaad', Bert Kaufmann

FlashEuropa stopt dagelijks 17 miljoen liter kookolie in z’n tank

Iedere dag gieten Europese en Britse chauffeurs 17.000 ton plantaardige olie die ook in de pan kan in de tanks van hun vervoermiddelen; 17.000.000 liter dus. Dat zijn 340.000 volle tanken van 50 liter per dag, 124 miljoen per jaar. En dat terwijl in de supermarkten de kookolie op rantsoen is en de prijs ervan meer dan verdubbelde.

Hoogste tijd dat we kookolie voorrang geven boven biobrandstof, zegt campagnegroep Transport & Environment. De groep rekende uit dat tussen 2015 en 2019 58% van de in Europa geconsumeerde koolzaadolie en 9% van de zonnebloemolie in de vorm van biobrandstof verbruikt werd. Plus nog eens 14 miljoen flessen palm- en soja-olie. Zouden de akkers die nu voor alleen al de Britse biobrandstof gebruikt worden, aangewend worden voor het verbouwen van voedselgewassen, dan zouden daar 3,5 miljoen mensen per jaar van kunnen eten. Trek het sommetje door en laat de VS, Groot-Brittannië en de EU hun biobrandstofgebruik halveren, en de volledige graanexport van Oekraïne is ondervangen. Genoeg om 125 miljoen mensen te kunnen voeden.

The Guardian - Europe and UK pour 17,000 tons of cooking oil into vehicles a day, 23 jun 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 24 jun '22
  • 12:17

Hoogste tijd om die kostbare grond voor iets anders te gebruiken dan voor kook- of stookolie. Er wordt zelfs in gefrituurd om na enige tijd met liters tegelijk weg te gooien of in te leveren zodat er alsnog brandstof van wordt gemaakt.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.