1
Fotocredits: 'Maximacentrale', Lelystad, Steven Lek, via Wikimedia

Flash EnergieElektrificatie dwingt België tot bouw gascentrales

Onder meer elektrische auto's en warmtepompen, en mogelijk ook het gebruik van airco's, hebben in België tot een explosie van de vraag naar elektriciteit geleid. Een kernenergie-deal met het Franse bedrijf Engie hielp om daar wat aan te doen; de centrales die eerder op de planning stonden om ontmanteld te worden kunnen nog 10 jaar extra openblijven. Maar het is niet genoeg zegt stroomnetbeheerder Elia. Omdat er nog lang niet genoeg duurzaam opgewekte energie beschikbaar is, moeten er gascentrales worden gebouwd.

Elia verwacht dat het stroomverbruik in België tegen 2035 met 60% zal toenemen. "Ik weet niet of wij allemaal al voldoende beseffen wat die curve betekent", zei Elia's baas Chris Peeters in het parlement. "We staan voor een fundamentele verandering."

De Tijd - 403 Blocked , 9 aug 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 9 aug '23
  • 13:54

Tja, dat krijg je nou van het bestoken van de consument met klimaatangst: klimaatpaniek! Allemaal tegelijk als duurzame dollemannen in blinde paniek op jacht naar de schaarser wordende stopcontacten. Geen onlangs gesloten gascentrales die weer gemakkelijk in werking gesteld kunnen worden, maar nog te bouwen gloednieuwe exemplaren. En dit is nog maar België. Ook hier en elders loopt het steeds meer in de soep.
Tekort aan handjes, tekort aan materieel, technische problemen en wat dies meer zij.

Hier gaat ie weer:

Om de ‘wereldwijde’ klimaatdoelen van 2030, en einddoel 2050 (netto 0) te halen moeten ALLE wereldburgers sinds 3 jaar geleden maar liefst 11.000.000.000.000 ton olie-equivalent laten liggen. Maar de energiehonger blijft – of men dat nou wil of niet – stijgen. Daarom moet dagelijks 1.000.000 ton olie-equivalent worden gecompenseerd door niet fossiele energie.

Daarvoor moet er IEDERE DAG ergens op de wereld 1,5 kerncentrales van 1 GWh worden opgeleverd – kabouter Borsele levert nauwelijks de helft... Totaal 18.000 kerncentrales erbij op het armzalig aantal van 400 van nu.

Als je dezelfde boost met windmolens wil bereiken moeten er iedere dag 1.500 van 2 MWh worden gebouwd. Met zonnepanelen moeten er 14.000.000 per dag bij. Lijkt me duidelijk dat 95% minder CO2 over 27 jaar niet zo voor de hand ligt.

Molens moeten na 20-25 jaar afgebroken en vervangen. Zonnecellen leveren ieder jaar ...% minder energie en gaan ook maar 20 jaar mee. Afbraak en vervanging leidt weer tot extra CO2 uitstoot en niet/moeilijk op te ruimen afval.

De eerste opwarmingsverschijnselen begonnen zich al af te tekenen bij een veel lagere CO2 uitstoot dan dat er in het lukraak gekozen ijkjaar 1990 de lucht werd ingeblazen. CO2 afname zal er eeuwen over doen volgens er voor door geleerden.

Toch gaan we ook nog eens alle woningen in ons land ‘energie-neutraal’ maken. Kosten 235.000.000.000. Voor alle niet woningen komt daar nog een zelfde bedrag bij. Resten nog industrie, (let op Tata die binnenkort ook miljarden zal krijgen) personen- en vrachtvervoer, scheep- en luchtvaart. Dit zal al snel naar de 1000.000.000 gaan. Dat wordt € 250.000 per huishouden die tot hun strot in de schulden komen en de temperatuursgrafiek zal geen neerwaarts kronkeltje te zien geven.

Hadden ze maar bezonnen voordat ze begonnen.
Let op de geldstromen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.