0
Fotocredits: 'Plastic afval', Pixabay

Flash PerspectiefEiffeltoren aan plastic afval uit oceanen gevist

Ken je Boyan Slat nog? Oprichter en CEO van The Ocean Cleanup, een wereldwijde non-profit project om de plasticsoep op te ruimen. Tien jaar geleden zette de toen 19-jarige student er zelfs zijn studie voor aan de kant. Was dat het allemaal waard?

Zeker! Zijn project heeft een mijlpaal bereikt. Dankzij Slat is inmiddels wereldwijd 10 miljoen kilo afval uit oceanen en rivieren gevist. Dat weegt ongeveer evenveel als de Eiffeltoren.

Het project kent jaren van vallen en opstaan. Toen de oorspronkelijke 100 kilometer lange vangarmen te kwetsbaar bleken, kwamen er kleine ‘plasticvangers’. Andere verbeteringen voorkwamen dat plastic de plasticvanger te snel af was, losten de problemen van de eerste paar mislukte proefversies op en namen de gefundeerde zorgen bij biologen weg. Ook sleepte The Ocean Cleanup een samenwerking met Coca-Cola binnen, het bedrijf dat recent weer bevestigd is als de grootste plasticvervuiler ter wereld.

Het doorbreken van de 10.000.000 kilogram-barrière toont de schaal van plasticvervuiling aan. Voor The Ocean Cleanup is deze mijlpaal slechts een startpunt. “Hoewel we nog een lange weg te gaan hebben, vervullen onze recente successen ons met hernieuwd vertrouwen dat de oceanen schoongemaakt kunnen worden”, aldus Boyan Slat.

De Ocean Cleanup doorbreekt de 10.000.000 kilogram barrière - Duurzaam Ondernemen, 3 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.