0
Fotocredits: 'Egg shells', avrene

Flash EnergieEierschaalafval helpt de energietransitie

Eierschalen kunnen helpen bij de energietransitie. Onderzoekers hebben ontdekt dat eierschalen zeldzame aardmetalen kunnen terugwinnen uit water. Die metalen worden bijvoorbeeld gebruikt in elektrische auto’s en windmolens, maar de methodes om de aardmetalen te winnen zijn vaak bepaald niet milieuvriendelijk.

De onderzoekers plaatsten eierschalen in oplossingen met zware metalen met verschillende temperaturen variërend van 25°C tot 205°C. Bij hogere temperaturen vormden de zeldzame aardmetalen nieuwe mineralen op het eierschaaloppervlak.

Bij 90°C hielp het eierschaaloppervlak bij het terugwinnen van een zeldzaam aardmetaalverbinding genaamd kozoiet. Bij hogere temperaturen ondergingen de eierschalen een volledige transformatie, waarbij de schalen oplosten en werden vervangen door polycrystalline kozoiet. Bij de hoogste temperatuur van 205°C transformeerde polycrystalline kozoiet geleidelijk in bastnasiet, een stabiel zeldzaam aardmetaal.

Deze resultaten suggereren dus dat eierschalen welkome, duurzame materialen kunnen zijn om te helpen voldoen aan de groeiende vraag naar zeldzame aardmetalen. Hergebruik van eierschalen sluit bovendien aan bij de principes van een circulaire economie.

Phys.org - A cracking discovery: Eggshell waste can recover rare earth elements needed for green energy, 7 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.