9
Fotocredits: 'Eggs', via Pexels

FlashEi zonder kip

In namaakvlees wordt vaak kippeneiwit gebruikt. Dat zit veganisten dwars. Fumi Ingredients, een bedrijf dat geboren is in de schoot van de Universiteit van Wageningen, maakt kippeneiwit zonder kip. De onderneming haalde een half miljoen euro op bij twee investeringsfondsen om de productie te kunnen opschalen. Volgens de start-up maken micro-organismen goedkoper kippenei-eiwit dan kippen.

Boerderij - Start-up ontvangt half miljoen voor plantaardig kippenei-eiwit, 4 feb 2020
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
 • #9
 • 5 feb '20
 • 15:28

Ik denk dat er bij de aversie tegen vega's 2 dingen meespelen je hebt dat kleine deel militanten die zich moreel verheven voelen en een enorme evangelisatiedrang met zich meezeulen.
Maar de veel grotere groep zijn degenen die keer op keer moeten uitleggen waarom ze vega zijn en zo iets hebben doe nou gewoon maar iets zonder dier of desnoods niets maar zit me niet de hele tijd in de verdediging te drukken, en die shoppen op zoek naar argumenten ook in de eerst genoemde categorie.
En ja veel mensen raken ook los van alles wat voor de super gebeurd een overtollige hanen slachtdag in de kinderboerderij zou een begin zijn alleen kunnen de ouders dat mentaal niet aan.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
 • #8
 • 5 feb '20
 • 13:44

Duidelijk dat je te veel van de natuur bent losgezongen J.P. Bogaers.
Een haas ‘vangen’ lijkt je knap...

Moving Mountain-, Thrill Grill- en Beyond Meat burgers. Daar lust je wel pap van...
Even later niet meer ’Als namaakvlees helpt bij het oplossen van een voedselprobleem, mijn zegen hebben ze, maar ik zal het denk ik nooit eten.‘

Hoe zit het nou?

Pieter J. Bogaers
Pieter J. Bogaers Journalistiek rond voeding en voedsel
 • #7
 • 5 feb '20
 • 13:39

@5
I rest ,my case :-)

Hans Pollemans
 • #6
 • 5 feb '20
 • 13:01

#5 "Iedereen was in shock. Omdat ze nu pas nadachten waarschijnlijk."

Je gaat uit van een veronderstelling, waarvan de oorzaak niet in beeld komt, en weer suggestief is.
Zowat een decennium geleden ging een Roterdamse basisschool naar een melkveehouder.Toen de stedelingetjes uit de betonnen bijenkorven zagen dat melk uit zo'n 'raar vies ding' kwam ,wilden een aantal geen melk meer.
Ze 'dachten waarschijnlijk nu pas'over het feit dat mensen koeien misbruiken en de melk van de arme kalfjes afpakken ?

Ik weet zeker dat een onderzoek naar reëel contact met de agricultuur tot een schokkend bewijs zal leiden in hoeverre de 'moderne' (?) mens verwijderd is van de natuur, en vrees dat we in promillages moeten spreken hoeveel personen ooit in hun leven een varken, een pas gelegd warm ei zullen aanraken, of zelfs ook maar een perzik of peer zullen plukken.

- Hysterisch ? Nog eens mijn post gelezen. Begrijp de opmerking niet.

- Stoer. Er is niets stoers aan. Hanen slachten ontaardt bij ons niet in geren achter de beesten. Ze worden een paar dagen voordien opgehokt, en gewend aan oppakken. We praten er tegen; de dood zelf komt in een fractie van een seconde.
De hazen worden geschoten door boeren die op hun eigen land jagen. De moeren worden ontzien. Hazen die laat uit hun leger springen en een te gemakkelijk doel vormen, eveneens. De populatie wordt (nog) niet aangetast. Hoewel ik vrees dat dat niet lang meer zal duren. Alle natuurgebieden, met natuurlijke- of infrastructurele begrenzing moeten volgens een destructief plan aan elkaar worden gekoppeld. Met daardoor hier een toename van vossen die elke lente een slachting onder weidevogels, fazanten, patrijzen en jonge pas uitgekomen of geboren dieren aanrichten..

Ik vind het ‘een beetje dom’ de pretentie te koesteren dat je beter nadenkt en ethisch beter bezig bent dan vleeseters. Die toch wel discriminatoire karaktertrek kom je helaas onder vega's meer tegen ten opzichte van vleeseters. Dat irriteert veel mensen, die geen enkel probleem hebben met de (ook vega-) eetcultuur van andere landgenoten, vreemdelingen of andere etnische groepen.
Ik stop hier.

Pieter J. Bogaers
Pieter J. Bogaers Journalistiek rond voeding en voedsel
 • #5
 • 5 feb '20
 • 11:43

#4 Wat een mooie stereotiepe enigszins hysterische reactie :-)
Stoer hoor, waarde Pollemans, een haas slachten (hoe heb je die gevangen joh? knap!). Voor velen (denk aan kinderen), mij incluis, is het opeten van (aaibare) dieren wat lastig. Omdat erover nagedacht wordt. Daarom eet ik steeds minder vlees en alleen van dieren waar ik in theorie bij de slacht aanwezig kan zijn. Die slacht bezocht ik meerdere keren en deed mij meestal niks, maar ondertussen denk ik er iets meer over na en staat het me soms tegen. Laatst zag ik een groepje van zes huilende jongeren die in Azie een kippenslachterij bezochten. Iedereen was in shock. Omdat ze nu pas nadachten waarschijnlijk.
Dat vegetariërs en veganisten vaak het hart op de goede plek hebben, bedoel ik precies zo. Ze denken na en zeggen 'nee' tegen het voorgeschotelde plaatje. Daar kun je niks tegen hebben.
Veel carnivoren en omnivoren geven toe niet na te denken bij het eten van vlees en dat zouden we allemaal meer moeten doen. Koop dus geschoten wild, dure kip met een goed leven achter de rug of vlees van de koe wiens leven in het teken stond van het produceren van melk. Sommige melkkoeien leveren wagyu-achtig vlees; is dat niet fijn?
Als namaakvlees helpt bij het oplossen van een voedselprobleem, mijn zegen hebben ze, maar ik zal het denk ik nooit eten. Doe mij die artisjok maar.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.