0
Fotocredits: 'Vitamins', Mizianitka

Flash GezondheidEén op de 10 jongeren gebruikt afslanksupplementen

Eén op de 10 tieners wereldwijd heeft wel eens afslanksupplementen gebruikt om een strak lijf te krijgen. Dat stelden Australische onderzoekers vast.

In een meta-analyse vergeleken de onderzoekers 90 studies met in totaal ruim 600.000 participanten. De 90 studies zijn uitgevoerd in 25 verschillende landen, op 6 verschillende continenten.

Zes procent van de tieners gaf aan wel eens afslanksupplementen te hebben gebruikt. Als de ‘high-risk’ tieners, dat zijn tieners die drugs gebruiken, LHBTIQ+ zijn of type-1 diabetes hebben, niet worden meegeteld, deed 2% dat in de afgelopen week, 4% in de afgelopen maand, 6% in het afgelopen jaar en 9% ooit in hun leven.

Meisjes nemen duidelijk vaker een afslankpil dan jongens; 9,5% van de meisjes heeft ooit in hun leven een afslankpil gebruikt, tegenover 3,2% van de jongens.

De onderzoekers definieerden afslanksupplementen als dieetpillen, laxeermiddelen en plaspillen die niet waren voorgeschreven door een huisarts of dokter.

Deze resultaten zijn zorgwekkend, vinden de onderzoekers. Het gebruik van afslankmiddelen bij kinderen kan zelfs gevaarlijk zijn. Het gebruik kan gewichtstoename op latere leeftijd veroorzaken en het risico op een eetstoornis verhogen. Bovendien is het gebruik van afslankproducten bij kinderen geassocieerd met een laag zelfbeeld, depressie, slechte voeding en drugsgebruik.

JAMA - Global Prevalence of Adolescent Use of Nonprescription Weight-Loss Products, 14 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.