0
Fotocredits: Veredeling, markusspiske

Flash VoedselketenEcht tomatenzaad blijft goud waard

Goud wordt op dit moment verhandeld voor rond de €70.000. Dat is een historisch hoge prijs vanwege de onzekerheid in onze wereld. Beleggers houden hun kapitaal dan het liefst in goud aan. Tomatenzaad was altijd al 'zo duur als goud' maar houdt de sterk gestegen koers van goud bij. Voor sommige soorten betaal je eveneens een prijs van €70.000 per kilo. Logisch dus, en nu helemaal, dat zaad in trek is bij criminelen.

De zaadveredelingssector kampt met diefstal van intellectueel eigendom en het aanbod van nep-producten. Criminelen omzeilen de regels voor plantgezondheid, ontduiken belastingen of zetten illegale arbeid in, zegt Marco van Leeuwen, voorzitter van de International Seeds Federation (ISF) en tevens directeur van groentezadenbedrijf Rijk Zwaan in het AD. Een pijnlijke zaak, aangezien Nederlandse veredelaars jaarlijks €700 miljoen in onderzoek en ontwikkeling steken (soms wel 30% van hun omzet) en voor €5 miljard exporteren, zegt Van Leeuwen.

De ISF maakt zich vooral zorgen om de boeren en tuinders. Die krijgen niet de zaden en rassen die ze verwachten. Dat kan leiden tot ziektes, lagere opbrengsten en kortere houdbaarheid. Dat heeft een negatief effect op de voedselzekerheid. De ISF heeft geen harde data, maar heeft wel het idee dat criminaliteit toeneemt.

Inmiddels grijpen veel landen in met strengere controles. China heeft de afgelopen 2 jaar bijvoorbeeld 800 zaden als ‘vervalsing’ weten te ontmaskeren.

AD - Tomatenzaad overstijgt goudprijs van 70.000 euro per kilo, en dus kijken criminelen mee, 28 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.