1
Fotocredits: 'Voedingsdagboekje', FL Media

Flash Dagelijkse KostEcht eetonderzoek blaast je privacy op

Weet jij nog wat je gisteren precies snackte? Eetdagboeken blijken niet altijd even betrouwbaar. Dat maakt voedingsonderzoek zinloos. Een slimme 'snackbox' en een slim dienblad moeten helpen om eetgedrag op basis van echte feiten te begrijpen.

Verschillende weegschalen en camera-sensoren in het dienblad geven inzicht in hoeveel happen iemand neemt, hoe vaak hij op iets kauwt en hoeveel hij er uiteindelijk van eet. Een smartphone, die onder meer hartslag, huidtemperatuur en zweet op de huid kan detecteren, kan de gebruiker dan een bericht sturen of het klopt dat hij net gesnackt heeft. En: 'wat deed je op dat moment? "Zo kun je bijvoorbeeld de relatie leggen tussen stress en snackgedrag”, legt Guido Camps uit in de NRC.

Het project is een onderdeel van het OnePlanet Research Center. In het innovatiecentrum werken onderzoekers verbonden aan imec, WUR, Radboud University en Radboudumc samen met bedrijven aan game-changing innovaties die helpen de grote maatschappelijke uitdagingen rond klimaat, duurzaamheid en preventieve gezondheid op te lossen.

De algoritmen moeten nog verder gevoed worden zodat de data betrouwbaarder worden. Een verpleeghuis in Noord-Holland experimenteert er nu mee. De vraag is wat het gaat doen met jouw privacy: "vind je het oké dat big tech weet dat je prediabetes hebt?

NRC - Niemand weet zo goed wat je eet als het slimme Wageningse dienblad, 12 apr 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Fréderique Pruim
Fréderique Pruim Redactie Foodlog
  • #1
  • 17 apr '23
  • 15:02

Wat een uitkomst zou dit dienblad kunnen bieden bij voedingsonderzoek!

Voor mijn Master thesis aan de Universiteit van Wageningen deed ik onderzoek naar de invloed van voedseltextuur op het eetgedrag van mensen. Tijdens dit onderzoek serveerden we 12 verschillende maaltijden aan 30 verschillende mensen. Om de voedselinname te meten moest iedere portie voor en na consumptie gewogen worden, en iedere maaltijd bestond uit minimaal 3 componenten. Zo’n dienblad zou dus heel veel tijd schelen.

Participanten werden gefilmd tijdens het eten, om te meten hoe vaak ze happen namen, kauwden en slikten. Dit werd per video handmatig geturfd. In totaal moesten dus 360 video’s bekeken worden. Ook dit werk schijnt het dienblad uit handen te kunnen nemen.

Al met al zal de uitvinding veel manuren schelen en lijkt me dus voor een paar honderd euro een goede investering!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.