0
Fotocredits: 'Duvel tripelhop 2012', DirkVE, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Flash Dagelijkse KostDuvelglas kan wel €6.500 waard zijn

Voor de een is het een doodgewoon bierglas, voor de ander een glas dat tot waanzin drijft. Duvelglazen blijken, tot verdriet van brouwer Duvel Moortgat, voor woekerprijzen doorverkocht te worden. Zo kan een enkel Duvelglas wel €6.500 waard zijn.

Bij Duvel-fanaten draait het niet alleen om het bier, maar ook om de glazen - maar dan niet de glazen waaruit je een Duvel in de kroeg drinkt. Jaarlijks brengt bierbrouwerij Duvel een speciaal glas op de markt voor de zogenoemde Duvel Collection. Internationale en opkomende artiesten krijgen de kans om hun creativiteit op en rond het Duvelglas aan het publiek te tonen. Dat resulteert in een gelimiteerde oplage kunstopbjecten. Dit jaar was het bijvoorbeeld de eer aan de Bredase illustrator Rick Berkelmans (bekend als Hedof).

Verzamelaars van over de hele wereld willen 'een Finalist' in hun vitrine. Zo'n glas dat Duvel voor een betaalbare prijs op de markt brengt, wordt elk jaar meer waard. Er gaat serieus geld in om, er zijn glazen die van eigenaar wisselen voor een paar duizend euro. Dirk is zo'n verzamelaar, hij liet zijn collectie zien aan de Belgische krant Het Laatste Nieuws. “Mijn hele collectie is geschat op zo’n €100.000”, zegt Dirk. “En ja, daar staat een alarminstallatie op.”

HLN - Namaak, mollen in de fabriek, prijsmanipulatie en zelfs diefstal: dit is de Duvelglazenmaffia, 31 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.