0
Fotocredits: 'Genieten van een douche', Lien en Kevin

Flash VoedselketenDuitse dierenwelzijnscommissie stopt, geen zicht op financiering

Hogere normen in de Duitse veehouderij staan op de tocht. Het Kompetenznetzwerk Nutztierhaltung (de expertgroep veehouderij) die de Duitse overheid adviseert over verbeteringen van dierenwelzijn heft zichzelf op vanwege gebrek aan geld, schrijft de Frankfurter Allgemeine.

Het competentienetwerk veehouderij onder leiding van voormalig minister van Landbouw Jochen Borchert (CDU), presenteerde in 2020 een concept voor een geleidelijke omschakeling naar aanzienlijk hogere dierenwelzijnsnormen. Om boeren niet met de extra kosten op te zadelen, is langdurige financiering nodig. De commissie speelde met het idee van een dierenwelzijnsbelasting die zelfs tot in het buitenland zou doorwerken. Er ligt een initiële toezegging van €1 miljard, maar de Duitse RoodGroeneSociaalliberale (stoplicht)coalitie worstelt al maanden over volhoudbaarheid van langetermijnfinanciering.

Alle mooie woorden ten spijt, de experts geloven er niet in dat aan de voorwaarden voor een succesvolle uitvoering van hun aanbevelingen binnenkort voldaan wordt. De deskundigengroep concludeert dat de benodigde middelen om hun aanbevelingen te implementeren niet beschikbaar zijn gemaakt en dat ook de begroting voor 2024 geen uitzicht biedt op de benodigde doorbraak. En daarmee zit hun werk erop.

Minister Cem Özdemir (Groenen) bedankte voorzitter Borchert en de leden voor hun "succesvolle en toekomstgerichte werk" dat verschillende belangen samenbracht. Özdemir zegt zijn uiterste best te doen voor extra middelen voor verdere stappen. Verschillende organisaties betreuren het einde van de commissie, en Albert Stegemann (CDU) noemt het een "klinkende oorvijg" voor het beleid van Özdemir.

FAZ - Expertenkommission zur Tierhaltung stellt Arbeit ein, 24 aug 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.