0
Fotocredits: 'Slijterij / Open', ninastoessinger

Flash Dagelijkse KostDrankverkopers waarschuwen overheid: meer belasting levert minder op

Het demissionaire kabinet maakt bier duurder doordat het volgend jaar de bierbelasting wil verhogen. Doordat ook per 1 januari het systeem verandert waarmee deze belasting wordt berekend, loopt de verhoging voor prachtige bieren op tot boven de 50%. Zo wordt bijvoorbeeld een flesje of blikje tripel al snel dubbeltjes duurder. Deze verhoging komt hard aan bij de bierdrinker en brouwerijen.

Dat schrijven de Nederlandse bierbrouwers boven een petitie tegen de accijnsverhoging die natuurlijk door bierliefhebbers werd ondertekend (op het moment van schrijven van dit bericht: 56266 keer).

Bierbrouwers, producenten en importeurs van sterke drank en wijn waarschuwen ieder op hun eigen manier het kabinet dat het zich rijk rekent. De belastingverhoging moet de schatkist €153 miljoen extra opleveren. Het ministerie van Financiën begroot de totale heffingen op alcoholische dranken in 2024 op €1,34 miljard. Maar dat gaat niet gebeuren, zeggen de drankmakers en -verkopers. Mensen in het grensgebied gaan over de grens bier, wijn en sterke drank kopen.

De sterke drankmakers van SpiritsNL lieten een econometrist het effect van de stijgende prijzen en inkoopgedrag over de grens modelleren. Volgens het model zullen de belastinginkomsten uit sterke drank dalen en wel zo sterk dat er zelfs een gat in de begroting ontstaat voor inkomsten uit sterke drank. De overheid begroot een inkomstenstijging van €376 naar €425 miljoen voor sterke drank. Volgens het model zal de invoering van de nieuwe accijnzen echter leiden tot een opbrengst van €372 miljoen in 2024. Die daling wordt veroorzaakt door ontmoediging van aankopen als gevolg van hoge prijzen en het grenseffect. De combinatie van die twee factoren zou leiden tot een begrotingsgat van €53 miljoen in plaats van de begrote meeropbrengst van €49 miljoen.

Het ministerie van Financiën zegt in zijn ramingen rekening te houden met gedragseffecten maar kan tegenover het Financieele Dagblad niet uitleggen hoe het die berekent. De drankverkopers hebben een betere oplossing dan een belastingverhoging in Nederland alleen: voer die ook door in onze buurlanden. Maar ja, daar heeft Den Haag niets over te zeggen.

Het Financieele Dagblad - Drankensector verzet zich tegen accijnsverhoging, 13 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.