2
Fotocredits: 'Haan', Arend Vermazeren

FlashDorpshaan mag blijven

Het kraaien van een haan is als het luiden van dorpsklokken, het geloei van koeien of het hinniken van paarden. De rechtbank moest eraan te pas komen om te erkennen dat hanengekraai en het landelijk karakter van een woongemeenschap onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

De zaak begon in de zomer van 2021, toen haan Saturnin kwam wonen in het dorpje Villalbe vlakbij het Zuid-Franse Carcassone. Eén buurman diende al gauw een aanklacht in wegens burengerucht, want Saturnin kraaide vaak, uitbundig en vroeg. De buurman eiste een schadevergoeding en een einde aan de geluidsoverlast. De eigenaren gingen op zoek naar oplossingen. Aanpassen van de straatverlichting hielp niet. Toen uit een 2.400 keer ondertekende petitie bleek dat Saturnin op veel sympathie kon rekenen, besloten ze het op een rechtszaak aan te laten komen.

De rechter gaf hen deze week gelijk. Tot grote voldoening van de dorpsbewoners. In het vonnis erkent de rechtbank het landelijke karakter van het gehucht en daar hoort een kraaiende haan bij. Saturnin hoeft niet in de pan en kan zijn dagen tot in lengte slijten in Villalbe.

FranceTVinfo - Carcassonne : le coq Saturnin sauvé de la disgrâce, la justice l'autorise à rester dans son village, 20 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Belinda van Loon
Belinda van Loon Permacultuur
  • #2
  • 21 feb '23
  • 12:41

In Nederland heb je, zelfs in de kleinste dorpjes, in ieder geval heel veel gezeur van de buurt en delft de haan het onderspit.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 20 feb '23
  • 22:46

"Landelijk karakter", dan moet je oppassen. Zo ken ik een ander geval bij ons in de buurt (ZW-Frankrijk), met tegengestelde afloop. Een boerderij, mét haan, ingebouwd door een wijk, met recente nieuwbouw van villa's. Is dat hier dan "landelijk karakter"? Er kwamen, jawel, nederlanders daar te wonen, die vonden dat gekraai om 4 uur 'snachts maar niks, en hebben met een rechtszaak de haan weg gekregen. Echt sympathie van de buurt hadden ze niet, maar toch...

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.