0
Fotocredits: 'Krachttraining', Pxfuel

Flash GezondheidDopingautoriteit waarschuwt jongeren voor fitnessmiddeltjes

Pre-workout-supplementen beloven meer energie en uithoudingsvermogen. Maar volgens de Dopingautoriteit kun je er maar beter ver weg van blijven. Jongeren komen er mee in aanraking door sociale media, waar de middelen worden gepromoot door fitfluencers die ze zelf ook soms verkopen.

De middelen zijn gevaarlijker dan tieners en hun ouders denken.

Soms zitten er in de producten verboden stoffen als DMAA (dimethylamylamine) die onder de dopingwet vallen. In het ergste geval kunnen deze stoffen tot hartproblemen en beroertes leiden. Ook als de ingrediënten wel bekend zijn, is het gevaar nog niet geweken. Volgens Hans Wassink van de Dopingautoriteit kan er wel eens zo’n grote hoeveelheid cafeïne inzitten dat het tot slaapproblemen of zelfs hartritmestoornissen leidt.

Een verder gevaar is dat jongeren door gewenning aan het gebruik van poeders en tabletten, sneller de stap naar verboden middelen maken.

Het Voedingscentrum benadrukt dat je die rare pepmiddeltjes helemaal niet nodig hebt. Eet gebalanceerd en volgens de Schijf van Vijf. Je krijg dan als recreatieve sporter alles binnen wat je nodig hebt. Krachtsporters hebben hoogstens wat extra energie en eiwit nodig.

De Stentor - Fitnessmiddeltjes niet zo onschuldig als ze lijken: dopingautoriteit waarschuwt voor schadelijke stoffen, 10 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.