1
Fotocredits: 'Culex pipiens molestus', wikimedia

FlashDode muggen welkom in Wageningen

Sinds een paar weken ontvangt de Wageningse muggenonderzoeker Arnold van Vliet dagelijks envelopjes met een in folie gewikkeld flessendopje en daarin een dode mug. Burgerwetenschappers slaan op zijn verzoek de steekmuggen dood die ze in en rond hun huis aantreffen. Even op de foto, registreren op muggenradar.nl en opsturen, klaar.
Van Vliet is op zoek naar het antwoord op de vraag of steekmuggen ook in de winter ziekteverwekkers als het westnijl- en usutuvirus bij zich dragen. En om welke steekmuggen het gaat. Want de Culex pipiens pipiens, die vooral vogelbloed drinkt, gaat in winterrust, maar zoogdierenbloedliefhebber Culex pipiens molestus, die ook graag mensen prikt, verschanst zich in kelders, kruipruimtes en plekken met een laagje water. De hybride variant - die ontstaat als pipiens en molestus met elkaar kruisen - heeft alles in huis om het westnijlvirus over te kunnen brengen. Tot 16 maart kun je Van Vliet nog blij maken met een dode mug.

Trouw - Wanted in Wageningen: dode steekmuggen, 24 feb 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #1
  • 26 feb '21
  • 13:09

WUR heeft al 6000 dode muggen binnen en stopt de actie. Stuur dus geen steekmuggen meer op!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.