0
Fotocredits: Frisdrank en sigaretten na consumptie, Hippopx.com

Flash GezondheidDirecteur Hartstichting: 70% aanbod supermarkt ongezond

“70% van het supermarktaanbod is ongezond”, zegt Hans Snijder, directeur van de Hartstichting. Dat komt volgens hem omdat de hele maatschappij is ingericht op gemak en comfort. Een gezonde keuze maken is niet gemakkelijk.

Snijder doet zijn uitspraken in het AD, in de context van een artikel over hart- en vaatziekten. Snijder is bovendien voor een totaalverbod op rookwaren. De dertigers en veertigers die met een hartaanval in het ziekenhuis behandelen, zouden vrijwel uitsluitend rokers zijn.

Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat het risico om aan hart- en vaatziektziekten te overlijden in vijftig jaar gehalveerd is. Van één op twee naar één op vier. Volgens Snijder komt dat door eerdere opsporing en betere behandelingen. Verslagen zijn hart- en vaatziekten allerminst. Volgens Snijder denken we veel te luchtig over hart- en vaatziekten. Hij stelt dat we banger zijn voor kanker of Alzheimer dan om iets aan ons hart te krijgen, terwijl vrouwen bijvoorbeeld een elf keer zo grote kans hebben om een hartaandoening te krijgen als borstkanker.

De opmerking van Snijder over ongezonde voeding past in de trend van waarschuwingen tegen het volledig vrij laten van het voedings- en genotmiddelenaanbod. Op het gebied van roken is inmiddels de volgende fase - het pleidooi voor een verbod - ingegaan na de jarenlange waarschuwing 'roken is dodelijk' op pakjes sigaretten.

AD - Steeds meer jongere mensen met hart- en vaatziekten in ziekenhuis: ?Tijd voor totaalverbod op rookwaren?, 17 aug 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.