0
Fotocredits: 'Happy pig', Hippopx

Flash VoedselketenDierenwelzijn en productiemethode niet hetzelfde

Het Britse ministerie van Landbouw, Defra, wilde een nieuw en verplicht dierenwelzijnsetiket in Engeland doorvoeren. Het zou op dierlijke producten en producten met daarin verwerkte dierlijke eiwitten moeten komen. Maar het plan gaat niet door.

Het ministerie was van plan bestaande dierenwelzijnsetiketten te vereenvoudigen en te vervangen door een nieuw dierenwelzijnslabel met verschillende categorieën op basis van de productiemethode, om te beginnen voor varkensvlees, gevogelte en eieren. Dat zou consumenten duidelijker moeten maken hoe dierlijk voedsel geproduceerd is.

Het voornemen leidde tot protesten van de NFU (National Farmers Union), de National Pig Association, de British Meat Processors Association, de Food and Drink Federation, Dairy UK en de British Poultry Council. Zij verenigden zich in het verzet tegen de plannen. Ze vinden dat die tegen hoge kosten voor de toeleveringsketen verwarring onder consumenten veroorzaken.Volgens Lizzie Wilson, algemeen directeur van de NPA, heeft de keten Defra heel duidelijk weten te maken dat "welzijn niet gelijk te stellen valt aan productiemethode", zegt ze in Farmers Weekly. Het is zoiets als zeggen: waarom zou een kip met drie sterren blijer zijn dan een kip met maar één ster?

De formele consultatieronde over de plannen mag dan van tafel zijn, Defra blijft met boeren en supermarkten in gesprek om toch tot betere consumenteninformatie te komen. Via het zojuist geupdate Animal Health and Welfare Pathway werkt Defra aan de landbouwtransitie in het Verenigd Koninkrijk.

Farmers Weekly - Defra drops plans for mandatory animal welfare labelling - Farmers Weekly, 25 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.