0
Fotocredits: 'Algen', Lars Plougmann

Flash PerspectiefDeprimerende data over algenbloei en dode vis vertaald in inspirerende muziek

Hoe breng je in 's hemelsnaam een onderzoek naar algenbloei onder de aandacht? Heather O'Leary, hoogleraar aan de Universiteit van South Florida, publiceerde in februari een studie, waarvan ze verwachtte dat bijna niemand deze zou lezen. Ze bedacht een oplossing: ze zette de data om in muziek.

Voor het onderzoek bekeek O'Leary's team de impact van algenbloei en uitputting van koraalriffen op de toerisme-industrie in de kustregio van Florida. Uit de grote hoeveelheid data bleek dat de grote algenbloei van 2018 - overmatige groei van algenpopulaties, met verstoring van het ecologische evenwicht en schade aan ecosystemen, waterkwaliteit, en menselijke gezondheid tot gevolg - het toerisme in Florida wel $2,7 miljard kostte. Voor de aanpak van een dergelijk 'wicked problem' is veel inzet nodig, met name van mensen met verschillende achtergronden. Om een breed publiek te bereiken, nam O’Leary contact op met het conservatorium van de universiteit.

Compositieleraar Paul Reller werkte samen met muziekstudenten om de verzamelde data om te zetten in toonhoogtes, ritmes en patronen. “Sommige muziekstudenten hoorden patronen, die de onderzoekers niet zagen”, zegt O’Leary op NPR. “Door dit interdisciplinaire werk leerden we zoveel over de verschillen en overeenkomsten tussen hoe onze respectievelijke vakgebieden omgaan met de problemen die we mee maken.”

Algenbloei in Florida klinkt zo:

NPR , 6 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.