1
Fotocredits: 'Traditional Greek feta cheese', freefoodphotos via freeimageslive.co.uk

Flash VoedselketenDaniel decimeert de Griekse feta-sector

Storm Daniel heeft een verwoestende impact gehad op de productie van fetakaas in Griekenland, vooral in de regio Thessalië waar zo’n 40% van de zachte Griekse kazen uit schapen- en geitenmelk gemaakt wordt. Griekse boeren verloren zo’n 80.000 geiten en schapen.

Ongeveer een kwart van het land dat gebruikt wordt voor landbouw en industriële productie in Thessalië werd overstroomd en zal waarschijnlijk de komende jaren niet vruchtbaar zijn.

Volgens landbouwconsultant Yannis Karastergios valt er binnen een paar maanden een kettingreactie te verwachten waarbij kleine bedrijfjes in elkaar storten.

Griekenland produceert zo’n 140.000 ton feta per jaar. Daarvan is 65% bestemd voor de export. Christos Apostolopoulos, voorzitter van de vereniging van Griekse zuivelproducenten, verwacht dat vooral Griekenland een fetatekort zal hebben, omdat fetamakers de feta die ze nog wel kunnen maken, zullen exporteren naar het buitenland.

De fetaprijs steeg de afgelopen 2 jaar al met 40% door inflatie, waardoor de lokale vraag met 10% afnam. Nu zou de prijs nog hoger kunnen worden als de kosten van veevoer omhoog gaan.

Fotis Patounis, voorzitter van de veehoudersvereniging van Palamas, het Griekse dorp dat het zwaarst is getroffen door de storm Daniel, zegt dat afhankelijk van hoeveel overheidssteun er komt, lokale producenten erover denken om het dorp achter zich te laten en naar de stad te trekken.

FinTimes - Greek feta makers reel from historic floods | Financial Times, 4 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 4 okt '23
  • 21:47

Fetamakers zullen de feta die ze wel kunnen maken, exporteren naar het buitenland.
Arme Grieken.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.