0
Fotocredits: 'Kakhovka Dam', Дзюбак Володимир via Wikimedia Commons

FlashDamsabotage Oekraïne treft landbouw en natuur

De vernietigde Nova Kakhovka-dam in Oekraïne is een humanitaire, ecologische, economische én landbouwkundige ramp.

Naast de onmiddellijke gevolgen waarschuwt het Oekraïens landbouwministerie voor ernstige langetermijngevolgen voor de landbouw in een van de meest vruchtbare gebieden van het land, schrijft de BBC. Zowel in het lager als hoger gelegen gebied en zowel aan Oekraïense zijde als in door Rusland geannexeerd gebied.

Het zal nog tijden duren voordat de volledige impact duidelijk is, maar het vermoeden bestaat dat het desastreus zal zijn voor een akkerbouwareaal zo groot als het gehele Nederlandse. Het Kakhovka-reservoir heeft een lengte van 240 km, langer dan de afstand Amsterdam - Maastricht, en een breedte van 23 km. Het reservoir voorziet met 31 irrigatiesystemen 584.000 hectare landbouwgrond van water. Veel boerderijen en mensen zijn afhankelijk van de 4 kanalen die uit het Kakhovka-reservoir komen. Er wordt gewaarschuwd voor mislukte oogsten en dat velden in het zuiden volgend jaar al in woestijnen veranderen.

Stroomafwaarts speelt naast het onder water staan van landbouwgrond, vervuiling een rol. De verwachting is dat het water naast mijnen en gelekte motorolie ook grote hoeveelheden vervuild materiaal (variërend van stortplaatsen en beerputten tot slachtafval) meesleurt. Een ramp voor de bechermde oernatuurgebieden en alles wat er naast de mens leeft.

Dan zijn er nog de gevolgen voor het onderwaterleven. Het stuwmeer zou jaarlijks zo'n 2,6 duizend ton vis opleveren. Een groot deel ligt nu op het droge en er wordt een massasterfte verwacht door de instroom van zoet rivierwater in de Zwarte Zee.

BBC - Ukraine dam: Floods devastate tracts of rich farmland, 8 jun 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.