2
Fotocredits: 'Duvel', Wikimedia

Flash Dagelijkse KostCyberaanval raakt bierproductie, losgeld-eis onbekend

Een grote cyberaanval legde maandagnacht de Belgische brouwerij Duvel Moortgat plat. Vijf brouwerijen (4 in België en 1 in de VS) van het bedrijf kunnen momenteel geen bier meer brouwen. Nu het terrasseizoen net is geopend, vrezen consumenten het ergste. Duvel Moortgat produceert namelijk verschillende populaire Belgische merkbieren: Duvel, La Chouffe, Vedett, Maredsous, Liefmans en De Coninck.

Duvel laat weten dat er geen reden tot paniek is. Er is voorlopig nog genoeg voorraad in de horeca en de winkels. “Voorlopig” dus, het hangt er natuurlijk vanaf hoe lang de aanval duurt. Alleen de brouwerij in Breendonk levert al 1,8 miljoen flesjes bier per dag. Als de aanval lang zal duren, zal dit grote economische gevolgen hebben voor het bedrijf.

De cyberaanval met ransomware is inmiddels opgeëist door het pro-Russische hackerscollectief Stormous Group. Bij die vorm van hacking worden computerbestanden servers versleuteld en losgeld geëist om de systemen weer te kunnen gebruiken. Of er bij Duvel losgeld is geëist of betaald, wil het bedrijf niet laten weten. Wel is inmiddels de brouwerij in Puurs-Sint-Amands weer opgestart. Verdere details wil Duvel Moortgat 'in het kader van lopend onderzoek' niet geven", aldus een woordvoerder.

Wat de financiële gevolgen van de cyberaanval zullen zijn is onbekend. In Nederland leidde een ransomware-aanval bij een van de leveranciers van Albert Heijn in 2021 tot lege schappen en €3,5 miljoen schade.

Hoe criminelen bedrijven zo makkelijk plat kunnen leggen? Productielijnen draaien doorgaans op oude, niet of nauwelijks beschermde software. Het voedselsysteem is daardoor kwetsbaar. Dat hebben criminelen inmiddels door.

HLN - Alles wat u moet weten over de hacking bij Brouwerij Moortgat. En vooral: is er nog voldoende Duvel op café?, 7 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Geke Lobregt
Geke Lobregt Junior Projectmanager
  • #2
  • 13 mrt '24
  • 16:14

Het geduld van de hackers was kennelijk op 11 maart al op Cécile Janssen, schrijft de Tijd. ''Als Duvel niet betaalt, plaatsen we begin deze week een deel van de gegevens online'', dreigen de hackers.

Nu.nl laat weten dat de Belgische koffieproducent Koffie Beyers ook is gehackt. Of Stormous daar achter zit, is nog onbekend.

Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #1
  • 9 mrt '24
  • 17:58

Het hackerscollectief Stormous dat het computernetwerk van brouwerij Duvel heeft platgelegd, dreigt ermee volgende week al een grote hoeveelheid data, inclusief 'bedrijfsgeheimen' over het bedrijf te lekken, schrijft Nieuwsblad. Waar de hackers in eerste instantie Duvel een 'betaaltermijn' gaven van ruim 2 weken om het losgeld te betalen, zouden ze nu zo 'gefrustreerd' zijn omdat ze nog geen contact hebben gekregen met de Duvel-directie, dat ze de druk met dit dreigement willen opvoeren.

Inmiddels zijn alle stilgelegde brouwerijen sinds vrijdagavond weer in bedrijf.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.