1
Fotocredits: Limburgse vlaai, Stockvault/Pixabay

Flash Dagelijkse KostCultuurverschil tussen Limburgse en Brabantse vlaai-eter

De Limburgse vlaai is vanaf 22 januari grensoverschrijdend beschermd. Vanaf die datum mogen alleen bakkers in Nederlands én Belgisch Limburg nog 'Limburgse vlaaien' verkopen - als ze zich tenminste aan de nu Europees beschermde specificaties houden. Brabantse vlaaienbakkers, zelfs als ze maar een paar kilometer van de grens met Limburg zitten, moeten de naam aanpassen.

De Somerense bakker Frank Driessen zet alvast 'Brabantse vlaai' op zijn prijskaartjes. Hij signaleert ook een cultuurverschil: "Hier in Someren eten mensen wel veel vlaaien, maar acht kilometer verderop in het Limburgse Nederweert worden er zes keer zoveel vlaaien verkocht", zegt Driessen op RTL Nieuws. "Limburgers willen elk weekend een vlaai eten, Brabanders eigenlijk vooral met feestjes en op kermissen."

Aan de toekenning van de Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) ging een jarenlang traject vooraf. De Belgische bakker Peter Nulens begon het traject al in 2009, weet De Standaard, maar pas in 2016 kwam de vaart erin, toen hij de handen ineensloeg met bakker Marcel Roubroeks uit het Nederlands-Limburgse Susteren. De vlaaienbakkers legden voor elk van de 20 soorten vlaaien de minimumvereisten (het zogeheten 'lastenboek') vast, zoals de diameter, de bodem van gistdeeg van maximaal 1 centimeter, de vulling (fruit, maar geen ananas of aardbeiden, rijstpap, griesmeel, crème of pudding) en dat deze dagvers moet zijn.

Bijzonder aan de nu verleende BGA is dat deze grensoverschrijdend is. De aankondiging werd dan ook gezamenlijk door de Vlaamse en Nederlands landbouwministers Jo Brouns en Piet Adema gedaan in Brussel. De Limburgse vlaai hoort voortaan tot de 12 Belgische en 6 Nederlandse BGA's. Wat die bescherming betekent, legde eindredacteur Cécile Janssen van Foodlog dinsdag uit op NPO Radio 5.



RTLnieuws - Brabantse bakker mag geen Limburgse vlaai verkopen: 'Zitten wel in vlaaiengebied', 17 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Fréderique Pruim
Fréderique Pruim Redactie Foodlog
  • #1
  • 24 jan '24
  • 16:45

Het bewijzen dat de vlaai al eeuwenlang een Limburgse traditie is, was nog niet zo makkelijk. De Europese Commissie gaf de doorslag na het zien van het schilderij ‘Nederlandse Spreekwoorden” van Pieter Bruegel uit 1559. Dit schilderij beeldt verschillende spreekwoorden uit, waaronder ook ‘Daar zijn de daken met vlaaien bedekt’, aldus de Telegraaf.

Afgelopen maandag namen de Nederlandse minister van landbouw Piet Adema en zijn Vlaamse collega Jo Brouns het certificaat waarmee de Europese Commissie de Limburgse vlaai als BGA erkent, in ontvangst, aldus Vilt. De Europese erkenning zal de verkoop doen stijgen. Dat is fijn voor de traditionele bakker, die het steeds moeilijker heeft door het uitgebreide bakkersassortiment in de supermarkt. “Het is een erkenning van het vakmanschap”, zegt Piet Adema.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.