Flash Dagelijkse KostCultuurverschil tussen Limburgse en Brabantse vlaai-eter
De Limburgse vlaai is vanaf 22 januari grensoverschrijdend beschermd. Vanaf die datum mogen alleen bakkers in Nederlands én Belgisch Limburg nog 'Limburgse vlaaien' verkopen - als ze zich tenminste aan de nu Europees beschermde specificaties houden. Brabantse vlaaienbakkers, zelfs als ze maar een paar kilometer van de grens met Limburg zitten, moeten de naam aanpassen.
De Somerense bakker Frank Driessen zet alvast 'Brabantse vlaai' op zijn prijskaartjes. Hij signaleert ook een cultuurverschil: "Hier in Someren eten mensen wel veel vlaaien, maar acht kilometer verderop in het Limburgse Nederweert worden er zes keer zoveel vlaaien verkocht", zegt Driessen op RTL Nieuws. "Limburgers willen elk weekend een vlaai eten, Brabanders eigenlijk vooral met feestjes en op kermissen."
Aan de toekenning van de Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) ging een jarenlang traject vooraf. De Belgische bakker Peter Nulens begon het traject al in 2009, weet De Standaard, maar pas in 2016 kwam de vaart erin, toen hij de handen ineensloeg met bakker Marcel Roubroeks uit het Nederlands-Limburgse Susteren. De vlaaienbakkers legden voor elk van de 20 soorten vlaaien de minimumvereisten (het zogeheten 'lastenboek') vast, zoals de diameter, de bodem van gistdeeg van maximaal 1 centimeter, de vulling (fruit, maar geen ananas of aardbeiden, rijstpap, griesmeel, crème of pudding) en dat deze dagvers moet zijn.
Bijzonder aan de nu verleende BGA is dat deze grensoverschrijdend is. De aankondiging werd dan ook gezamenlijk door de Vlaamse en Nederlands landbouwministers Jo Brouns en Piet Adema gedaan in Brussel. De Limburgse vlaai hoort voortaan tot de 12 Belgische en 6 Nederlandse BGA's. Wat die bescherming betekent, legde eindredacteur Cécile Janssen van Foodlog dinsdag uit op NPO Radio 5.
RTLnieuws - Brabantse bakker mag geen Limburgse vlaai verkopen: 'Zitten wel in vlaaiengebied',
17 jan 2024